Ve svatoanenské nemocnici otevřeli novou robotickou laboratoř, odkud může operaci sledovat i velká skupina studentů najednou. „Operace je přenášena studentům na dvou plazmových obrazovkách, odkud mohou sledovat lékaře, kteří operují i přímý zákrok, na kterém pracují,“ objasnil přednosta první chirurgické kliniky Ivan Čapov, který projekt mimo jiné inicioval.

Pomocí robotického systému se v nemocnici operuje už rok. „Za tu dobu jsme stihli přes sto padesát robotických operací. Nyní díky nim můžeme konečně vzdělávat i mladé doktory, kteří u nás třeba budou jednou pracovat,“ uvedla ředitelka nemocnice Vladimíra Danihelková.

Podle děkana lékařské fakulty Jana Žaloudka je přenos operace přirozeným vývojem. „Studentů, kteří si stěžují, že nemají do čeho pořádně „píchnout“ a kteří si nemají kde operaci zkusit, je stále více. Lidí, na kterých by si své začátky mohli zkusit je ale málo. Díky tomuto systému medici uvidí operace v přímém přenosu a budou spokojené obě strany,“ myslí si Žaloudík.

Nemocnice dnes současně představila dvě nové ambulance, které budou sloužit VIP pacientům. „Za jejich provoz budou muset pacienti platit. Začali jsme tak tvořit první z preventivních programů, které jsou hrazeny pacienty. Díky tomu také získáme nějaké peníze,“ dodala Danihelková.