V květnu se na místo ředitelky školky uskutečnilo konkurzní řízení. „Důvodem byla lednová novela školského zákona, která umožnila uspořádat konkurzy na místa všech ředitelů školských zařízení, kteří jsou ve funkci déle než šest let. Stejně jako u dalších tří tuřanských školek, i u Mateřské školky U Lípy svobody vypsalo město Brno konkurz," vysvětlil starosta Tuřan Aleš Jakubec.

Konkurzní komise tehdy doporučila na prvním místě tehdejší ředitelku Marii Přichystalovou, která je v současné době stále pověřena řízením školky. Vedení městské části ale doporučilo městu, aby na místo ředitelky jmenovalo uchazečku ze třetího místa, Andreu Bártlovou. „Na to máme podle zákona právo. Komise posuzuje, zda jsou uchazeči vhodní pro tuto pozici. Z vhodných kandidátů následně sestaví pořadí, které je pro nás ale pouze doporučující. Důležité je, že komise vybere vhodné kandidáty," upozornil Jakubec.

Rodiče se s tímto rozhodnutím nechtěli smířit a zorganizovali petici na podporu Přichystalové. „Podepsalo ji přes tisíc lidí. Rada města pak na konci června rozhodla zrušit konkurzní řízení a vyhlásit nové," vysvětlila jedna z matek Zuzana Malíková.

V novém konkurzu na začátku října už komise na prvním místě doporučila Bártlovou. „Nikdo nám ale nechce říct, v čem je Bártlová lepší než současná ředitelka," upozornila Malíková.

Podle Jakubce byl důvodem, proč konkurzní komise změnila pořadí, mimo jiné i výsledek červnového šetření České školní inspekce. „Přichystalová neumožňuje pedagogickým pracovnicím školky už několik let další vzdělávání například na různých seminářích či školeních. Jedna z nich navíc nemá pedagogické vzdělání a za osm let, které ve školce pracuje, si jej nedoplnila," upozornil starosta.

Rodiče ale tvrdí, že Bártlová je oblíbenkyní radnice a možná i starostovou milenkou a ten jí chce takto usnadnit přístup k funkci. Podle starosty je to ale pomluva, která se nezakládá na pravdě. „Stejně tak není pravda, že by Bártlová neměla potřebnou pedagogickou praxi. V takovém případě by ji konkurzní komise nemohla doporučit," vysvětlil Jakubec.

Rodiče minulý týden uspořádali lampionový průvod, aby na problém upozornili a požádali radní města o zvážení výsledku konkurzního řízení. „Provázela ho řada podivných okolností, které vrhají negativní světlo na jeho výsledek," vysvětlila Malíková.

Náměstkyně primátora Jana Bohuňovská se o výsledku konkurzu s rodiči bavila. „Mám s nimi domluvenou schůzku, abych si poslechla jejich názor a přání. Poté bude o záležitosti jednat rada. Jaký ale bude výsledek, to zatím netuším," vysvětlila Bohuňovská.

Přichystalová se k situaci nechtěla vyjadřovat. „Mohu jen říct, že bych byla ráda, aby se už konečně rozhodlo a v městské části byl znovu klid. Samozřejmě bych jako ředitelka ve školce ráda zůstala," sdělila.