Kdo by očekával, že se v tomto roce stane nějaký zázrak, ten bude pravděpodobně zklamán. Spousta z nás bude nucena ve svém životě učinit různé změny ať už pracovní či vztahové. Uvědomíme si, že svůj život máme z větší části ve vlastních rukou a nikdo jiný za nás nic neudělá. Hodně lidí bude nuceno sáhnout si do svého svědomí a připustit si vlastní chyby a nedostatky. To bude jediná cesta ke zlepšení života.

Když se ohlédneme zpět na rok 2014, tak vidíme, že ne vše bylo tak, jak jsme si představovali. Spoustě z nás se nesplnila novoroční předsevzetí, byť byla zamýšlena s největší vážností. Některým z nás chyběla pevná vůle, jinde byl zase problém v nereálných očekáváních. Rok 2015 bude pro spoustu lidí zátěžovým rokem. Bude lepší klást si menší, ale reálné cíle a postupně měnit svůj život. Nic nepůjde úplně snadno. Bude to rok vzestupů a pádů. Úspěchy budou střídat neúspěchy. Všechny nereálné cíle padnou.

Co se týče zdraví, tak bychom si měli dávat pozor zejména v únoru, kdy hrozí chřipková epidemie či jiné problémy, spojené se zimním obdobím. Bude zde také zvýšené riziko úrazů, zejména u dětí či starších osob. V průběhu roku se bude vyvíjet zdraví u různých lidí různě. Důležité ale bude to, že si lidé začnou uvědomovat stále více přímou spojitost mezi životním stylem a zdravím. Kdo bude chtít se svým zdravím něco aktivně udělat, tak v tomto roce bude mít velkou příležitost k zásadnějším a trvalým změnám. Spoustě lidí se podaří například zhubnout, přestat kouřit apod.

Vztahy mezi lidmi se budou vyostřovat. Největší problém budou způsobovat pomyslné nůžky mezi chudými a bohatými, které se budou i nadále stále rozevírat. Lidé budou náchylnější k závisti a celkové nespokojenosti, hrozí častější stávky či demonstrace.

V tomto roce zanikne spousta partnerských vztahů, zejména těch, kde si již partneři nemají co říci a drží je pohromadě jen zvyk. V důsledku toho bude žít stále více lidí tzv. „single", což bude i do budoucna velice častý jev. Tradiční rodina bude stále vzácnější. Mnohem častější bude život o samotě či rodiče s jedním dítětem.

Co se týče financí, tak dojde k určitým pozitivním změnám u žen. Budou stále více ekonomicky soběstačnější, budou postupně zastávat stále více vedoucích funkcí či podnikat a tím se ekonomicky stabilizovat. Budou stále méně závislé na mužích, některé z nich si budou také moci dovolit vychovávat děti samy bez větších problémů.

Komu ale hrozí problémy, tak to jsou lidé, co snadno podlehnou vábení „výhodných" hypoték a půjček. V tomto roce tarot doporučuje být velmi obezřetní, protože si spousta lidí neuvědomí své reálné možnosti splácení v pozdějších měsících či letech a mohlo by je to dostat do velkých problémů, například exekucí. Riziko také hrozí lidem, co se chystají někomu za něco ručit. Spoustě lidí také hrozí závislosti všeho druhu, které je mohou tahat ke dnu. Například alkohol, drogy, automaty apod.

V letošním roce bude osud přát zejména mladým lidem. Mladí lidé budou do budoucna odvážnější, sebevědomější a dravější. Budou využívat možnosti, které se jim nabízejí. Rodiny budou zakládat stále později, či se nebudou sezdávat vůbec. Budou hodně zaměření sami na sebe a to jim dopomůže rychleji dosáhnout svých pracovních cílů a ostatních ambicí. Dnešní mladí lidé nejsou zvyklí dělat kompromisy a do budoucna tomu nebude jinak. Není již zvykem se ve dvaceti brát a hned se starat o rodinu. „Já" je pro ně důležitější než „my".

Dobře se bude dařit také lidem tzv. „střední třídy". Budou ekonomicky i vztahově nejstabilnější a nejrůznější změny ve společnosti je zasáhnou nejméně. Stále častějším jevem ale bude cestování či stěhování za prací a to i do zahraničí. Do budoucna nebude neobvyklým jevem přesun celé rodiny do jiného státu za lepšími výdělky. Dnešní generace dospělých ekonomicky aktivních je mnohem ambicióznější než jejich rodiče v témže věku. Přichází zde nová energie rychlých změn.

Hůře na tom v tomto roce budou mnohé děti, které od svých rodičů nebudou dostávat tolik lásky a péče, kolik by potřebovaly. Stále častěji vše bude nahrazováno dárky. Děti budou citově strádat. Často bude ve výchově chybět otec, buďto pracovně zaneprázdněný či rozvedený a žijící s novou rodinou.

Dle tarotu na tom budou nejhůře letos, ale i do budoucna, lidé středního věku nad 45 let, kteří budou mít velký problém udržet si stávající práci či sehnat novou, jsou-li nezaměstnaní. Tato věková kategorie se bude hodně propouštět. Energeticky budou na tom dobře, ale nebudou mít příležitost tuto energii využít. To bude mít negativní dopad zejména na ekonomickou stránku jejich rodiny ve stáří. Někteří se proto rozhodnou začít s podnikáním, což se nakonec může ukázat jako skvělý nápad. Zúročí tak své zkušenosti a ekonomicky se stabilizují.

Dobře na tom nebudou ani mnozí důchodci. Budou mít stále velké problémy s různými nástrahami moderní doby, kde jde v podstatě o to, jak je legálně (či nelegálně) okrást. Měli by si proto dávat velký pozor na své peníze a majetek a být mnohem prozíravější. Mnohým z nich hrozí, že přijdou o celoživotní úspory či dokonce střechu nad hlavou. Udržet vyrovnaný finanční rozpočet bude pro mnohé stále obtížnější. Ti, kterým se podaří najít si brigádu na přilepšenou, mohou mluvit o štěstí. Obecně se jim práce bude shánět velmi těžko.

Mé doporučení na rok 2015 bych shrnula do 3 bodů:

1. Zkuste se zaměřit více na své vztahy, ať už v rodině, či s přáteli. Pevné vztahy Vám dají sílu se snáze vypořádat s různými nástrahami života.
2. Věnujte se více svému zdraví, změňte životosprávu. Omezte kouření, alkohol, jezte zdravěji, choďte více do přírody. Příroda má v sobě zázračnou moc léčit.
3. Buďte finančně zodpovědnější, dobře zvažte různé „výhodné a rychlé" půjčky.

Tímto Vám přeji do nového roku 2015 jen to nejlepší a věřte tomu, že rok 2016 bude mnohem lepší.

DRAHOMÍRA ONDRÚŠOVÁ. Autorka je vykladačka tarotu

PROGNÓZY NA ROK 2015 OD EKONOMA NEBO POLITOLOGA ČTĚTE V PÁTEČNÍM VYDÁNÍ BRNĚNSKÉHO DENÍKU ROVNOST.