Předchozí
1 z 6
Další

Modlím se za lékaře, říká biskup

Zdroj: Deník/Attila Racek

Vojtěch Cikrle, brněnský biskup

Omezení vyvolaná pandemií koronaviru zásadně změnila zaběhnutý systém mé každodenní práce. Nejen té úřednické, které má každý biskup hodně, ale především pastorační, která spočívá v blízkém kontaktu s druhými. Osobní setkávání jsem musel vyměnit za hodiny strávené u telefonu a počítače. Mnohonásobně narostl počet příchozích e-mailů vyvolaných současnou situací a při jejich pročítání a snaze druhé potěšit a povzbudit jsem velmi vnímal a stále vnímám jejich narůstající nejistotu a obavy. O sebe i o druhé, protože koronavirová doba ukázala svět křehčí a zranitelnější víc, než jsme si všichni doposud mys­leli. V době pandemie déle než jindy zůstávám v kapli před svatostánkem. Každý den se modlím za lékaře, zdravotní sestry, policisty, hasiče, politiky i běžné občany, kteří nezištně pracují a finančně přispívají pro dobro ostatních. Všechny, kdo byli a jsou na celém světě ve ztížených podmínkách jakýmkoliv způsobem k dispozici druhým, považuji za hrdiny naší doby.

Nejstarší občanka města Veselí nad Moravou Ludmila Klaudová šije roušky.
Milníky roku s covid na jižní Moravě: stoletá šička nebo dopad horší než okupace

Dušek: Musíme se do budoucnosti dívat pozitivně

Jiří Dušek, ředitel Hvězdárny a planetária Brno.Zdroj: Deník/Attila Racek

Jiří Dušek, ředitel Hvězdárny a planetária Brno

Co se týče mého osobního vkladu k dění posledních měsíců, tak někdy v zimě jsem si řekl, že se neoholím a neostříhám, dokud neotevřeme. Teď už mám asi deseticentimetrové vousy a dlouhé vlasy a vypadám jako mánička nebo bezdomovec, ale vydržím. Hvězdárna bez diváků je smutná. Snažíme se s našimi příznivci komunikovat alespoň na internetu. Byť já sám online produkce nemám upřímně až tak rád, protože si myslím, že je důležité, aby lidi přišli osobně na hvězdárnu. Ale snažíme se bojovat se situací, šířit optimistickou náladu. A lidé naši online činnost vnímají, například když jsme dělali komentovaný přenos přistání na Marsu, tak v přímém přenosu naše vysílání vidělo 22 tisíc lidí, a nyní má záznam už dvě stě tisíc shlédnutí. Kombinací úsporných kroků a pomoci města situaci nějak zvládáme. Naši zaměstnanci nesedí doma, ale pomáhají například při administraci očkování. Říkám, že člověk musí myslet pozitivně. Sedět v koutě a plakat nad rozlitým mlékem může každý. Budoucnost je to jediné, co můžeme ovlivnit. Minulost už nezměníme, budoucnost ano. A pokud se do ní nebudeme dívat pozitivně, tak to nedopadne dobře. Budoucnost je taková, jakou si ji uděláme.

Očkování židenických důchodců v brněnské Vojenské nemocnici.
Rok koronaviru na jihu Moravy: přes 123 tisíc nakažených v kraji, nejvíc v říjnu

Víc přemýšlím o životě, říká ředitel dopravního podniku

Miloš Havránek, generální ředitel Dopravního podniku města BrnaZdroj: Deník/Attila Racek

Miloš Havránek, generální ředitel Dopravního podniku města Brna

Poslední rok se na činnosti dopravního podniku odrazil výrazně. Lidí s námi jezdí strašně málo. To má jednak obrovský ekonomický dopad, ale i výrazný společenský, pandemie ovlivnila přemýšlení o poslání dopravního podniku a filozofii městské hromadné dopravy. Naše činnost je navázaná na lidi, na cestující, a když jezdíme s prázdnými vozy, tak to nedává žádný smysl. Někdy přemýšlím nad tím, jaký bude návrat do normálu, jestli se k nám cestující vrátí. Možná získají jiné návyky. Doufám, že hysterčím, ale až tato doba skončí, tohle všechno se bude zvažovat. Z osobního úhlu pohledu musím říct, že se člověk snaží být silný. Respektive, člověk musí být silný, zejména když se to od něj očekává jako od lídra firmy. Na druhou stranu, čím déle tato situace trvá, a čím víc je nejistá - vždyť už jsme si mysleli, že vidíme světlo na konci tunelu a pak přišly mutace nemoci - tak se musím přiznat, že i já se někdy v noci vzbudím a přemýšlím nad tím, co bude dál. Denně slyšíme výměny názorů, co s tím vším budeme dělat, místo abychom něco intenzivně dělali a snažili se tuto dobu překonat. Poslední rok tedy víc přemýšlím o životě. Ovšem všichni potřebujeme občas vypnout a soustředit se na něco jiného. Dříve jsem hodně jezdil s našimi vozy. Viděl jsem v tom nejen lepší poznání dění v podniku, ale i relax. Nyní se ale člověk musí víc chránit, protože kapitán by měl zůstat na palubě až do posledka. Na Vánoce jsem od manželky dostal stavebnici Lega, nádherný model auta. Když jsem se vyležel z Covidu, naštěstí doma a ne v nemocnici, ale musel jsem zůstat ještě doma v karanténě, tak jsem skládal tuto stavebnici. Hotový model mám nyní v práci a vždy, když se na něj podívám, je to pro mě známka trpělivosti. I takové skládání stavebnice může být jedna z variant, jak se udržet pohromadě.

Chybí mi diváci, říká herec Junák

Zdeněk JunákZdroj: Deník/Attila Racek

Zdeněk Junák, herec

Za poslední rok se můj život naštěstí moc nezměnil, ale velmi mi chybí kontakt s lidmi. Jsem kavárenský typ, rád chodím v Brně na kafe. Také mi je smutno po divadle. Práce mám hodně, denně připravuji svůj pořad v Českém rozhlasu, občas dabuju. V Městském divadle Brno jsem nastudoval inscenaci Pretty Woman, a máme pravidelně udržovací zkoušky, abychom vše nezapomněli. To je taková malá radost. V divadle také dáváme dohromady různé projekty pro internetové vysílání, například pořad AktrŠéd, což je obdoba soutěže MasterChef. Ovšem bez diváků je smutno. Až vše skončí, nejvíce se těším, až vtrhnu na jeviště a opět se s nimi setkám.

Musíme se zamyslet nad společností, říká Oščatka

Miroslav Oščatka.Miroslav Oščatka.Zdroj: David Konečný

Miroslav Oščatka, ředitel Centra experimentálního divadla

Změnilo se mnohé. Divadlo Husa na provázku, HaDivadlo i Terén mají dlouhodobě nasmlouvané spolupráce s významnými umělci, takže většinou zkouší inscenace. Také tvoříme nové obsahy nebo pomáháme jako dobrovolníci. Nehrajeme však představení, takže máme ztráty v příjmech a schází nám kontakt s lidmi, který je pro živé umění naprosto zásadní. Také v osobním životě se ledacos změnilo. Máme tři děti, které jsou už půl roku doma. Nechodí do školy. Naše rodina pečlivě dodržuje všechna epidemiologická opatření a zároveň se snažíme, aby dopady na náš život byly co nejmenší. Žijeme v unikátní době, v době lockdownů, v době, kdy se svobodná společnost rázem stává společností silně uzavřenou. To nutí k zamyšlení. Co je v naší společnosti dobře a co špatně? V České republice i ve světě? Nejen dnes, ale z dlouhodobého hlediska? Štve mě, když rozdílné názory vyvolávají nevraživost. Přál bych nám všem, abychom k sobě byli přátelštější a laskavější.

Ředitel Aqualandu: Nechci dát koronaviru příležitost

Ředitel Aqualandu Moravia Petr PavlackýZdroj: Deník/Attila Racek

Petr Pavlacký, ředitel Aqualandu Moravia

Rok s koronavirem nás v Aqualandu Moravia hodně ovlivnil. Dopad na náš byznys byl fatální, přestože jsme vždy v podnikání počítali s určitou rezervou, například pro výkyvy, které mohou být v našem podnikání způsobeny například počasím. Na takto dlouhou odstávku se však připravit dopředu nešlo. Tento rok nás však přiměl ke spoustě nových pohledů, a to vnímám pozitivně. Teď se naše pozornost ubírá k tomu, kdy budeme moci opět přivítat návštěvníky. Přeci jen, dostavěli jsme loňský rok novou část areálu, která stojí za pozornost. Osobně se pak zdráhám říct, že rok s koronavirem mi ovlivnil život, nechci mu dát tu příležitost. Ale když tak uvažuji, je třeba si to přiznat a s určitou mírou pokory vyhlížet ty dříve obyčejné dny a vše, co k nim patří.