V osmisethlavém davu zdaleka nejsou k vidění jen příznivci extrémní pravice v kanadách. „Nechci tady arabské čtvrti a další prodavače kebabů bez vzdělání," říká postarší muž Vladimír Kopčani.

Od třetí hodiny odpoledne poslouchají lidé projevy vyzývající k zastavení vlny imigrantů a obraně vlasti. „My svou zemi ubráníme!" vzkazuje v dopise přečteném organizátory podplukovník v záloze Marek Obrtel.

Hlídkující policisté vypadají znuděně a akci se nikdo nesnaží narušit. „Nemuseli jsme vůbec zasahovat," říká policejní mluvčí Pavel Šváb. Plamenné projevy neruší ani tramvaje, dopravní podnik po dobu protestů totiž odklonil dopravu.

Když domluví poslední řečník, nesourodá směs lidí vyjde na pochod směrem k hlavnímu nádraží. Mezi demonstranty jsou k vidění také postarší páry nebo odrostlejší děti. A zdaleka ne každý v průvodu se přidává ke skandování ultrapravicových hesel jako je „Nic než národ" nebo „Čechy Čechům".

Cestou k hlavnímu nádraží pochodující průvod budí pozornost kolemjdoucích. A ne vždy jen v dobrém. Vztyčený prostředníček, který procházející mladík ukáže holohlavým příznivcům Dělnické strany sociální spravedlnosti, se dočká odezvy jen v rovině sprostých slov a neslušných gest.

Jiní přihlížející reagují spíš pozitivně. „Má to svůj smysl, Evropská unie není schopna bránit své hranice," tvrdí muž, který zažil emigraci na vlastní kůži. Jeho rodiče totiž uprchli do Německa, odkud se před deseti lety vrátil.

V sevření

Od nádraží míří protestující lidé přes Malinovského náměstí na Moravské náměstí. 
V davu uvízne nejen neodkloněná tramvaj linky číslo dva, ale rovněž autobus hromadné dopravy. Cestující si tak mohou přečíst o názorech demonstrantů z jejich transparentů. „Merkelová + Juncker = bezdětní hrobníci Evropy," píše se na jednom, zatímco druhý míří spíše lokálně. Stojí na něm „Sobotka na školení do Austrálie a fofrem". Když průvod přejde, vozidla se znovu rozjíždějí.

Z Moravského náměstí pod dohledem policejních hlídek zamíří pochod zpátky na náměstí Svobody. A tam se krátce před čtvrtou v poklidu lidé rozejdou.

Zjistit, co vede obyčejné lidi zúčastnit se protestů pořádaných pravicovými radikály, není jednoduché. Někteří tvrdí, že mají strach. Stejně jako Josef Slanina, který se k průvodu přidal. „Byli jsme v Římě a viděli jsme to na vlastní oči," popisuje Slanina. Podle něj se imigranti nejsou schopni začlenit do společnosti. „Nechceme tady zavádět islámské právo šaría. A buď se můžeme vztekat doma, nebo jít demonstrovat," dodává muž, jenž se podle svých slov bojí o svá vnoučata.