Dřevěnou konstrukci z roku 2005 napadla houba. „Zřejmě jsme při stavbě použili nesprávnou impregnaci a dřevo takzvaně nemohlo dýchat. Z bezpečnostních důvodů jsem proto odřezal žebřík, který je jedinou přístupovou cestou nahoru," řekl starosta Kalů Jiří Synek.

Obec proto chystá rozsáhlou opravu. „Původní konstrukci chceme úplně shodit a nechat jen základy. Nová rozhledna pak bude úplně odlišná. Máme vizi, aby šlo o jakousi bránu do Vysočiny," upřesnil starosta.

O podobě rozhledny bude vedení obce rozhodovat už tento pátek. Návrh však bude jediné, co si nechá obec vypracovat od odborníka. „Plánujeme, že si vše postavíme svépomocí. Její stavbu tak vlastně zaplatí časem i penězi každý občan," vysvětlil starosta.

Věž bude hotová ještě letos na podzim. Částečně se tak zopakuje scénář z roku 2005, kdy vyrostla původní rozhledna. Tehdy se o většinu prací postaral sám Synek.

Rozhledna je jednou z lákadel v obci. Poblíž totiž vede turistická i cyklistická trasa. Jedenáct metrů vysoká věž je častou zastávkou při výletech. Při jednom z nich ji ještě před uzavřením navštívil Jaroslav Horáček. „Výhled je pěkný. Dřevěná konstrukce nenarušuje ráz krajiny. Doufám, že taková bude i ta nová," řekl.