Kandidaturu na šéfku ODS už dříve oznámila místopředsedkyně strany Miroslava Němcová. Zatím ale není jasné, zda by kandidovala i proti Fialovi. Nominaci od libereckého oblastního sdružení ODS získal europoslanec Edvard Kožušník.

"ODS je v tuto chvíli paralyzovanou stranou. Aby jí nebyla, musí zastavit svůj pád. A aby to dokázala a mohla se vydat zpátky nahoru, musí začít dělat kroky, které povedou ke kvalitativní změně uvnitř strany," řekl Fiala, který po svém projevu a oznámení kandidatury sklidil od přítomných v zaplněném atriu institutu velký potlesk.

Změny musejí podle Fialy vést ke sjednocení strany, která by měla navenek působit jednotně. Předseda ODS musí být podle Fialy schopen mimo jiné stranu sjednotit a napomoci jejímu oživení. Zároveň ale dodal, že musí získat plný mandát, aby mohl tyto změny uskutečnit.

Bývalá vládní strana je bez předsedy od poloviny června, kdy rezignoval bývalý předseda a expremiér Petr Nečas. Po propadu ve volbách, v kterých ODS získala jen 7,7 procenta hlasů, se vedení strany rozhodlo, že ke dni konání volebního kongresu rezignuje. Kongres se uskuteční 18. a 19. ledna v Praze.