Masarykův okruh v Brně se stal dějištěm historické chvíle pro Policii České republiky. Zástupci automobilky Škoda Auto a ministr vnitra Ivan Langer předal policii 680 nových aut. Mají nový design. Zelený pruh vystřídaly modrožluté pásy.

„Čtrnáctý listopad není pro mnohé obyvatele České republiky nikterak významný den. Pro policii však významný je. Zažívá totiž historickou chvíli. Mění se, modernizuje a stává se z ní policejní sbor třetího tisíciletí. Staré, zrezavělé a rozhrkané felicie, kam dovnitř v zimě fouká a v létě se v nich kvůli vedru nedá vydržet střídají moderní octavie s novým designem a technickým vybavením,“ řekl ministr vnitra Ivan Langer při slavnostním předávání první série aut.

Do Jihomoravského kraje se z Masarykova okruhu rozjelo 216 aut. Z toho je 192 policejních octávií, 16 dodávek Volkswagen pro dopravní policii a osm civilních aut bez označení „policie“ pro kriminálku. Letošní dodávka aut je první ze čtyř, k nimž dojde do roku 2011. Každý rok by se na silnicích mělo objevit zhruba osm set nových aut. Policie odebere ze škodovky minimálně 3 200 aut.

Policie tvrdí, že jde o historicky nejvyšší kontrakt, který uzavřela. „Na nákup nových aut jsme vyčlenili dvě miliardy korun. Nakonec nás dodávka vyšla na 1,322 miliardy korun,“ vypočítal Tomáš Kužel, náměstek policejního prezidenta pro ekonomiku. Nová služební auta v policejní úpravě budou výhradně Škody Octavia a Octavia Combi. Dopravní policie bude jezdit k nehodám dodávkami Volkswagen.

Součástí reformy policie je také její modernizace. „Investujeme do manažerského vzdělávání, elektronizace i do rekonstrukcí policejních služeben a do technického vybavení policistů. Obměna vozového parku je nezbytná. Dosluhuje mnoho aut vzhledem k délce jejich služby a počtu najetých kilometrů. Všechna budou postupně nahrazována novými auty, která splňují potřebná výkonnostní kriteria, mají moderní výbavu a splňují bezpečnostní požadavky 21. století. Znamenají větší bezpečí pro policisty, kteří v nich budou jezdit, i pro ostatní účastníky silničního provozu, kteří těžko přehlédnou jejich reflexní prvky,“ zdůraznil policejní prezident Oldřich Martinů.