Rozpočet je teď o 420 milionů korun vyšší než letos. Ale o 973 milionů mně než loni.

Zatímco loni radní při přípravě rozpočtu škrtali především na výdajích na investice, tentokráte je naopak posílili. Půjdou na ně dvě miliardy a 337 milionů Tedy o 343 milionů více. „Nejvýraznější investice, které lidé poznají, budou oprava Vaňkova náměstí a prostranství před Janáčkovým divadlem," uvedl náměstek primátora Robert Kotzian.

Cena obou projektů je dohromady necelých osmdesát milionů korun. Lidé je vítají. „Hlavně divadlo si to zaslouží. Prostranství před ním v posledních letech za moc nestálo. Jen mrtvá betonová plocha," myslí si Vojtěch Musil.

Dalších dvaadvacet milionů město posílá třeba na přípravu přestavby železničního uzlu Brno, za sedmadvacet milionů pak opraví polikliniku Zahradníkova. A začít má několik let odkládaná stavba přeložky tramvaje do Plotní ulice.

Dobrou zprávu má rozpočet pro sportovce. Ti dostanou o čtyřicet milionů korun více, tedy 160 milionů. „Částku jsme určili nejen na vrcholový sport, ale především na mládež a menší kluby," řekl radní Libor Štástka.

Opozici se návrh rozpočtu moc nelíbí. A slibuje bouřlivé zasedání zastupitelstva, které bude desátého prosince rozpočet definitivně schvalovat. „Největší problém je to, že panuje nerovný přístup k městským společnostem. Dopravní podnik se přiškrcuje, přestože náklady rostou. Ale Technické sítě dostanou navíc sedmnáct milionů bez podrobného vysvětlení," upozornil například lídr zelených Martin Ander.

Problematické je podle něj i to, že rada schválila peníze na investice, které nemají hotový ani takzvaný investiční záměr.

Opozice ale nemá moc šancí rozpočet ovlivnit. Koalice ODS a ČSSD má totiž v zastupitelstvu pohodlnou většinu třiatřiceti z pětapadesáti zastupitelů. „Rozpočet prošel v radě jednohlasně. Nevylučuji drobnější změny na veřejném projednávání s občany Brna i v zastupitelstvu, ale lze s ním už pracovat jako hotovou záležitostí," uvedl náměstek Kotzian.

Rozhovory s brněnským primátorem Romanem Onderkou a opozičním zastupitelem Martinem Anderem najdete v pátečním vydání Deníku Rovnost