Na výlet je nezlákala nabídka cestovních kanceláří ani hotely pro turisty ze západu. Cestu zeměmi bývalého sovětského bloku si tři muži v žigulíku razí na vlastní pěst. Cílem jejich pouti je omšelá školní budova v mongolském Bulganu, kde chtějí dětem předat školní pomůcky.

„Po důkladné perestrojce inventáře jsme se vydali do Dušanbe, hlavního města Tadžikistánu,“ zapisuje jedenadvacátého července do deníku výpravy student žurnalistiky Jiří Fabík. Tři sta kilometrů vysokohorské silnice čínští dělníci staví přímo za provozu. „Pětikilometrový tunel, kterým jsme projížděli, z větší části zaplňovala voda. Nebylo v něm větrání, takže kyslík docházel nejen nám, ale i čínským dělníkům. Někteří bezvládně polehávali v kalužích u krajnice,“ popisuje příjezd do Dušanbe Fabík.

Rozviklaná lada má v té chvíli v kolech tisíce kilometrů turkmenských a uzbeckých silnic. V hornatém Tádžikistánu už David Jaroš, Ondřej Mužík a Fabík dobyli Pik Energia. Před nimi jsou ale ještě vrcholy Pamíru. Devětadvacátého července výprava zdolá nejvyšší bod cesty, horské sedlo Aqbaytal ve výšce víc než čtyři a půl tisíce metrů.

„Tvary hor jsou stejně bizarní jako bytosti putující po Pamir Highway. Potkali jsme tu běloruského cyklistu s defektem a bez pumpičky. Hodlal na kole čínské výroby bez brzd projet pustou náhorní plošinou do sto padesát kilometrů vzdáleného městečka Murgab. Říkal, že technice moc nehoví. Je prý psycholog,“ podivuje se Fabík.

Přechod za hranici s Kyrgyzstánem výprava v řídkém vzduchu překoná jen s vypětím všech sil. „Tváře nám bičovaly ledové vločky, rychlost dechu byla závratná, ale kyslíku se nedostávalo. Nevěřil jsem, že to zvládneme. Pak se z vánice vynořila známá tvář. David mi podával ruku,“ líčí Fabík.

Po několika hodinách ve spacáku na kyrgyzské celnici začíná další kapitola expedice. Z Osheku, kde se na pár dní vmísili mezi hosty místní svatby, členové výpravy na počátku srpna vyráží do hlavního města Biškek. Po cestě v horách ochutnají místní specialitu, sýr z kvašeného kobylího mléka. „Kam se hrabou olomoucké tvarůžky,“ tvrdí Fabík.