„Nabídli jsme Brnu, že ji buď přivezeme a postavíme zpátky na podstavec, nebo ji můžeme odvézt jinam. Blokovala nám totiž prostory," řekl majitel restaurátorské dílny Ivan Houska starší. Na své místo socha zatím nemůže. Odborníci totiž pod podstavcem objevili dutinu a báli se, že už proto sochu neunese.

Přípravy na přepravu zabraly spoustu času. „Jenom nakládání trvalo asi dvě hodiny. Úplně nejtěžší bylo sochu dostat z dílny. Je obrovská a dost neskladná," řekl restaurátor a syn majitele dílny Ivan Houska mladší.

Vojáka v úterý převážel spolu s řidičem náklaďáku. „Zvedali jsme ho jeřábem čtyřikrát, pořád se nám přetáčel. Mohl za to jeho prapor. Je na soše nejtěžší," popsal nakládání restaurátor.

Opravy sochy sledovali i památkáři. „Kromě nich se přišla podívat i ruská atašé," dodal Houska starší.

Práci restaurátorům zkomplikovaly vrstvy krému na boty a barvy, které na sochu po léta nanášeli lidé z technických služeb. Zachránili tak ale bronzovou patinu.

Venkovní sochy se v České republice nechávají napospas působení přírodních vlivů. „Třeba ve Velké Británii se snaží zachovat povrch, jak ho vytvořil autor. Bojovat s přírodou je ale nákladné," podotkl  Houska starší.

Na očištěnou sochu s bronzovou patinou nanesli restaurátoři pouze vrstvu vosku. „Je to ale jen dočasná ochrana. Vydrží pět až osm let. Pak už bude zase v moci přírody," upozornil majitel dílny. Životnost bronzové sochy je přitom přes dva tisíce let.

JIŘÍ HANÁK