Hlídky vyjedou na hladinu horní a střední nádrže čtyřikrát až pětkrát do měsíce. „Budou dohlížet na přístaviště, půjčovny a vůdce plavidel. Zejména jestli neřídí pod vlivem alkoholu či jiných návykových látek,“ okomentoval vedoucí pohořelických policistů Miloš Rouzek.

Pokud přistihnou řidiče pod vlivem, předají jej Státní plavební správě v Přerově. Hrozí mu pokuty i do sto tisíc korun. Dále budou spolupracovat s rybářskou správou.

Ilustrační foto.
Po hádce s manželkou se skoro upil k smrti. Našli ho válet se na ulici v Brně

S pravidelnými kontrolami souhlasí turista Lukáš Vacátko, který přihlížel spouštění prámu na vodu. „Bezpečnost je důležitá. Podle mě by policisté měli hlídat každý tok, jezera a nádrže,“ uvedl.

Nový červený přírůstek pluje rychlostí až pětačtyřicet kilometrů za hodinu. Díky plastové konstrukci je údajně těžké jej potopit. Jeho speciální příď se dá v případě nouze sklopit a vytáhnout tak třeba potápěče nebo topícího se člověka.

Pohořeličtí policisté nestandardní vybavení za necelých 880 tisíc korun zakoupili včetně přívěsu za auto, jelikož u vody není prostor k jeho odstavení. „Loď stojí na našem dvoře. Při každé hlídce jej dovezeme k vodě a spustíme na hladinu,“ řekl Rouzek.

Valentino Rossi přijíždí do Brna povzbuzený o třetí místo v předcházejícím podniku v Jerezu.
Král schází, šanci v Brně má znovuzrozený Rossi i vycházející hvězda z Francie

Policie má na jižní Moravě celkově šest lodí, avšak žádná nehlídá Brněnskou přehradu. Tam prozatím vyjíždí jenom hlídky strážníků. „Poříční jednotka zde dohlíží na vodní hladinu ve dvou člunech a funguje i jako vodní záchranářská služba,“ sdělil mluvčí brněnských strážníků Jakub Ghanem.

LENKA KROČILOVÁ