VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Rudý vůl není jen rozpálený sudokopytník

BRNO - V restauraci U Rudého vola stráví host příjemné chvíle v anglicko-irské hospůdce, dojem kazí jen toalety vedle kuchyně

27.5.2007
SDÍLEJ:

Vchod do restaurace U rudého volaFoto: DENÍK/Jiří Salik Sláma

Sotva dvacet kroků od brněnského náměstí Svobody sídlí restaurant, který by si podle názvu vybrali snad jen nebojácní toreadoři. Jmenuje se U Rudého vola, ale návštěvník si v onom restaurantu rozhodně nepřipadá jako kdyby navštívil španělskou koridu. Podnik je totiž v jakémsi anglicko-irském stylu. Masivní dřevo vůkol, vrzající podlaha, lampičky jak z londýnských fiakrů ještě z dob, kdy ve městě nad Temží „úřadoval“ Jack Rozparovač. Zkrátka se host ocitá úplně v jiném světě, který před pár okamžiky nechal v prašných brněnských ulicích plných neklidu a každodenního klokotu.

Tento týden se o tom přesvědčil i testovací tým Brněnského Deníku Rovnost společně s bývalým kuchařem Grandhotelu Brno Karlem Ježkem.

Anglický střih

Restaurant je tak nenápadný, že ho spěchající host může snadno přehlédnout. Na podnik totiž upozorňuje jen cedule, která stojí u vchodu do domu v Kobližné ulici s číslem dva. Člověk, který včas přibrzdí, musí projít do dvora a teprve tam uvidí velká okna restaurace i s vývěsním štítem. Hledání se však vyplatí.

Testovací tým usedá za masivní dřevěný stůl a vzápětí se k němu přitočí vzorně oblečený číšník. Bílá košile, černé kalhoty, vyleštěné boty a profesionální úsměv. Pokládá na stůl jídelní listy a hned bere objednávku na pití.

Zatímco čistý a upravený číšník roztáčí do sklenice se stopkou pěnivý chmelový nápoj, testovací tým pročítá jídelníček. „Jídel je v něm jen pár, ale to bohatě stačí. Připravovat jeden druh masa na sto pět způsobů je totiž zbytečné,“ žertuje Ježek při čtení jídelního listu. Pozastavuje se jen nad tím, že restaurace U Rudého vola nabízí málo příloh. „Chybí mi v jídelníčku vařené brambory. Smažené hranolky či opékané brambory si přece nedává každý host, který se chce najíst,“ upozorňuje vysloužilý kuchař brněnského Grandhotelu.

Přátele? Nejím

Ze střízlivé, ale dostačující nabídky vybírá testovací tým Steak George Bernarda Shawa. Světoznámý dramatik, spisovatel a nositel Nobelovy ceny za literaturu by se ovšem ušklíbnul, kdyby mu v restauraci naservírovali pokrm, jež nese jeho jméno. Důvod je prostý. Shaw byl mimo psaní také velký propagátor vegetariánství a bojovník za práva zvířat. Od něj pochází i věta: ,,Zvířata jsou mí přátelé a já své přátele nejím“. Zřejmě by si tedy na kuřecím steaku s čabajkou, žampiony a speciálním kořením moc nepochutnal.

Pokrm je na stole ani ne za čtvrthodinu. „Porce je na první pohled pěkná a neošizená. V jídelním listu stojí, že maso má v syrovém stavu sto padesát gramů. Tohle je nejen přesná gramáž, ale i něco víc,“ posuzuje Ježek plný talíř. Nadšení ho však opouští ve chvíli, kdy do úst vloží první houbičku. „Žampiony jsou buď staré, nebo z levné plechovky. Jestliže host platí za jídlo bez přílohy přes sto korun, bylo by lepší, kdyby je kuchař nakrájel z čerstvých zásob. Nehledě na to, že čerstvé žampiony lze sehnat v každém supermarketu a po celý rok,“ shrnuje.

Maso jedna báseň

Jiné výhrady však bývalý kuchař Grandhotelu Brno nemá. Naopak. „Začnu u přílohy. Rýže je dobrá, což je v současnosti výjimečné. Ve většině restaurací je spíše okoralá, tvrdá a několikrát ohřívaná. Tahle je výborná,“ přibližuje Ježek přílohu, která je podle statistik hlavní potravinou poloviny světové populace. I nad masem se – stejně jako kus kuřecího prsa – rozplývá. „Všechna čest zdejšímu kuchaři. Steak je vysoký a šťavnatý. Mistr kuchyně neudělal chybu jako jiní. A sice tu, že by rozmlátil maso do placaté sušenky, která je tvrdá a téměř nepoživatelná,“ lahodí si Ježek při krájení perfektně připraveného masíčka.

Snad jediná drobnost, která stojí za povšimnutí, jsou nešťastně vyřešené toalety pro mužské pokolení. Kromě toho, že pánové musí sejít po točitých schodech kamsi do sklepení, mohou při čekání na jeden záchod nahlížet do kuchyně. „Pro tolik míst v lokále je to málo. Kuchař má navíc otevřené dveře do svého pracoviště, což není zrovna košer. Přesto ho chápu, protože kdyby byl v kuchyni zavřený, asi by umřel kvůli nedostatku vzduchu. Situovat kuchyň do podzemí se špatnou klimatizací je nerozum,“ uzavírá Ježek.

Autor: Pavel Mokrý

27.5.2007 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Stavebnictví - Stavebnictví Stavební dělník 13 350 Kč Dělníci v oblasti výstavby budov. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 13350 kč. Volných pracovních míst: 29. Poznámka: Požadujeme: dobrý zdravotní stav, schopnost práce ve výškách., Zájemci se dostaví ve dnech Út a Čt mezi 9,00 až 11,00 hodinou na kontaktní adresu 602 00 Brno, Koliště 65B., Souhlas zaměstnavatele se zaměstnaneckými kartami.. Pracoviště: Buildcraft s.r.o. - koliště, Koliště, č.p. 880, 602 00 Brno 2. Informace: Tetyana Boyko, +420 608 968 035. Obchod - Obchod Prodavač, prodejce 13 350 Kč Kosmetici a maskéři Kosmetička, prodlužování řas. Požadované vzdělání: bez vzdělání. Pružná pracovní doba, úvazek: . Mzda min. 13350 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: První kontakt e-mailem, , Souhlas zaměstnavatele se zaměstnaneckou kartou. Pracoviště: Kateřina dofková - pracoviště, Poštovská, č.p. 450, 602 00 Brno 2. Informace: Kateřina Dofková, +420 604 808 419. Stavebnictví - Stavebnictví Stavební dělník 13 350 Kč Dělníci v oblasti výstavby budov. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 13350 kč, mzda max. 15000 kč. Volných pracovních míst: 20. Poznámka: Předem si telefonicky v ÚT od 8:00-11:00hod. domluvit schůzku, Požadujeme dobrý zdravotní stav, jedná se o fyzicky náročnou práci, Místo výkonu práce:stavby v Jihomoravském kraji dle zakázek, Souhlas zaměstnavatele se zaměstnaneckými kartami. Pracoviště: Mkh komora s.r.o., Myslbekova, č.p. 4486, 615 00 Brno 15. Informace: Mykhailo Mishkovskij, +420 774 719 299. Stavebnictví - Stavebnictví Stavební dělník 13 350 Kč Dělníci v oblasti výstavby inženýrských děl. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Pružná pracovní doba, úvazek: . Mzda min. 13350 kč. Volných pracovních míst: 2. Poznámka: První kontakt se zaměstnavatelem telefonicky., Požadujeme dobrý zdravotní stav, dobrou fyzickou zdatnost, spolehlivost., Místo výkonu práce: Brno, celá ČR dle zakázek společnosti, , Souhlas zaměstnavatele se zaměstnaneckou kartou. Pracoviště: Petros, družstvo, Cacovice, č.p. 63, 614 00 Brno 14. Informace: Vasyl Savko, +420 777 627 766(středa12-15hod.).

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Videosouhrn 7.–9. prosince 2018

Exploze jako záměr, čerti pod parou a Strach mezi anděly: videa víkendu

Ilustrační foto

Dětí s nadváhdou? Dvojnásobek. Sladké Vánoce musí vyvážit pohyb, radí odbornice

AKTUALIZOVÁNO

Kometa zdolala Zlín: Kašík kapituloval už po devíti vteřinách. Zaspal jsem, říká

Zlín – Dočkali se. Hokejisté Komety až v šestadvacátém duelu aktuálního ročníku extraligy zvítězili o víc než o dva góly. Brněnský celek zdolal Zlín na jeho ledě 4:1.

Zemřel emeritní rektor VUT a odborník na mechaniku těles. Ondráčkovi bylo 86 let

Brno - Ve věku nedožitých sedmaosmdesáti let zemřel ve středu emeritní rektor brněnského Vysokého učení technického Emanuel Ondráček. Zprávu univerzita potvrdila v pátek v noci. Ondráček, držitel řady ocenění, školu vedl v letech 1991 až 1994.

Už jsme si vše vyříkali, jedeme rozjezdy domů, slíbili. Za hodinu se prali znovu

Brno - Rvali se tak, že je od sebe museli otrhnout až strážníci a spoutat je. Dva muži se v sobotu v noci poprali u hlavního nádraží, jeden z nich skončil v nemocnici.

Volné zvíře v autě? Hazard s životem jeho i posádky. Komplikuje pomoc při nehodě

Jižní Morava – Oddaný pes ztížil záchranu řidiče osobního auta, které před několika dny havarovalo mezi Ježkovicemi a Drnovicemi na Vyškovsku. Skončilo ve stromě. „Zraněného jsme nakonec vyprostili. Zásah ale komplikoval pes, který byl uvnitř a dorážel na nás,“ potvrdil mluvčí jihomoravských hasičů Jaroslav Mikoška.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

https info

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT