VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Rudý vůl není jen rozpálený sudokopytník

BRNO - V restauraci U Rudého vola stráví host příjemné chvíle v anglicko-irské hospůdce, dojem kazí jen toalety vedle kuchyně

27.5.2007
SDÍLEJ:

Vchod do restaurace U rudého volaFoto: DENÍK/Jiří Salik Sláma

Sotva dvacet kroků od brněnského náměstí Svobody sídlí restaurant, který by si podle názvu vybrali snad jen nebojácní toreadoři. Jmenuje se U Rudého vola, ale návštěvník si v onom restaurantu rozhodně nepřipadá jako kdyby navštívil španělskou koridu. Podnik je totiž v jakémsi anglicko-irském stylu. Masivní dřevo vůkol, vrzající podlaha, lampičky jak z londýnských fiakrů ještě z dob, kdy ve městě nad Temží „úřadoval“ Jack Rozparovač. Zkrátka se host ocitá úplně v jiném světě, který před pár okamžiky nechal v prašných brněnských ulicích plných neklidu a každodenního klokotu.

Tento týden se o tom přesvědčil i testovací tým Brněnského Deníku Rovnost společně s bývalým kuchařem Grandhotelu Brno Karlem Ježkem.

Anglický střih

Restaurant je tak nenápadný, že ho spěchající host může snadno přehlédnout. Na podnik totiž upozorňuje jen cedule, která stojí u vchodu do domu v Kobližné ulici s číslem dva. Člověk, který včas přibrzdí, musí projít do dvora a teprve tam uvidí velká okna restaurace i s vývěsním štítem. Hledání se však vyplatí.

Testovací tým usedá za masivní dřevěný stůl a vzápětí se k němu přitočí vzorně oblečený číšník. Bílá košile, černé kalhoty, vyleštěné boty a profesionální úsměv. Pokládá na stůl jídelní listy a hned bere objednávku na pití.

Zatímco čistý a upravený číšník roztáčí do sklenice se stopkou pěnivý chmelový nápoj, testovací tým pročítá jídelníček. „Jídel je v něm jen pár, ale to bohatě stačí. Připravovat jeden druh masa na sto pět způsobů je totiž zbytečné,“ žertuje Ježek při čtení jídelního listu. Pozastavuje se jen nad tím, že restaurace U Rudého vola nabízí málo příloh. „Chybí mi v jídelníčku vařené brambory. Smažené hranolky či opékané brambory si přece nedává každý host, který se chce najíst,“ upozorňuje vysloužilý kuchař brněnského Grandhotelu.

Přátele? Nejím

Ze střízlivé, ale dostačující nabídky vybírá testovací tým Steak George Bernarda Shawa. Světoznámý dramatik, spisovatel a nositel Nobelovy ceny za literaturu by se ovšem ušklíbnul, kdyby mu v restauraci naservírovali pokrm, jež nese jeho jméno. Důvod je prostý. Shaw byl mimo psaní také velký propagátor vegetariánství a bojovník za práva zvířat. Od něj pochází i věta: ,,Zvířata jsou mí přátelé a já své přátele nejím“. Zřejmě by si tedy na kuřecím steaku s čabajkou, žampiony a speciálním kořením moc nepochutnal.

Pokrm je na stole ani ne za čtvrthodinu. „Porce je na první pohled pěkná a neošizená. V jídelním listu stojí, že maso má v syrovém stavu sto padesát gramů. Tohle je nejen přesná gramáž, ale i něco víc,“ posuzuje Ježek plný talíř. Nadšení ho však opouští ve chvíli, kdy do úst vloží první houbičku. „Žampiony jsou buď staré, nebo z levné plechovky. Jestliže host platí za jídlo bez přílohy přes sto korun, bylo by lepší, kdyby je kuchař nakrájel z čerstvých zásob. Nehledě na to, že čerstvé žampiony lze sehnat v každém supermarketu a po celý rok,“ shrnuje.

Maso jedna báseň

Jiné výhrady však bývalý kuchař Grandhotelu Brno nemá. Naopak. „Začnu u přílohy. Rýže je dobrá, což je v současnosti výjimečné. Ve většině restaurací je spíše okoralá, tvrdá a několikrát ohřívaná. Tahle je výborná,“ přibližuje Ježek přílohu, která je podle statistik hlavní potravinou poloviny světové populace. I nad masem se – stejně jako kus kuřecího prsa – rozplývá. „Všechna čest zdejšímu kuchaři. Steak je vysoký a šťavnatý. Mistr kuchyně neudělal chybu jako jiní. A sice tu, že by rozmlátil maso do placaté sušenky, která je tvrdá a téměř nepoživatelná,“ lahodí si Ježek při krájení perfektně připraveného masíčka.

Snad jediná drobnost, která stojí za povšimnutí, jsou nešťastně vyřešené toalety pro mužské pokolení. Kromě toho, že pánové musí sejít po točitých schodech kamsi do sklepení, mohou při čekání na jeden záchod nahlížet do kuchyně. „Pro tolik míst v lokále je to málo. Kuchař má navíc otevřené dveře do svého pracoviště, což není zrovna košer. Přesto ho chápu, protože kdyby byl v kuchyni zavřený, asi by umřel kvůli nedostatku vzduchu. Situovat kuchyň do podzemí se špatnou klimatizací je nerozum,“ uzavírá Ježek.

Autor: Pavel Mokrý

27.5.2007 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Zdravotnictví - Zdravotnictví Sociální pracovník 1 Kč Odborní pracovníci v oblasti sociální práce Sociální pracovník - Pečovatelská a Odlehčovací služba. Požadované vzdělání: vyšší odborné. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 1 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Pracovní pozice: Sociální pracovník - Pečovatelská a Odlehčovací služba, , Ředitelka Oblastní charity Tišnov, , Vypisuje výběrové řízení na obsazení pozice:, , Sociální pracovník/pracovnice Pečovatelské a odlehčovací služby, , Nabízíme: , , - práci na 0,5 úvazku do 8/2020, - místo výkonu práce Ráboňova 116, Tišnov , - smysluplnou a zodpovědnou práci, kdy budete pomáhat klientům v obtížných situacích - sociální šetření, jednání se zájemci o službu, - možnost seberealizace a dalšího vzdělávání, - práci pod supervizí, - zaměstnanecké výhody, odměny , - flexibilní pracovní doba, - příjemné a přátelské prostředí, , Požadujeme: , , - odpovídající odborné vzdělání dle zákona o sociálních službách č. 108/2006 Sb. (min VOŠ se sociálním zaměřením), - cit a zkušenosti pro jednání s lidmi, kteří potřebují pomoc , - velmi dobré organizační a komunikační schopnosti , - trpělivost a schopnost se rychle učit, - spolehlivost, zodpovědnost , - orientaci v oblasti sociálních služeb, praxe výhodou , - motivaci pracovat v charitní organizaci , - znalost práce na PC , - řidičský průkaz, aktivní řidič, - trestní bezúhonnost , , Předchozí praxe v oboru případně na obdobné pozici velkou výhodou. , Znalost předpisů ze sociální oblasti podmínkou., , , Nástup ihned, případně dle dohody , , Vybraní uchazeči budou pozváni k osobnímu pohovoru. , , Životopis a motivační dopis zasílejte na email lenka.kabrhelova@tisnov.charita.cz , Kontaktní osoba: Ing. Lenka Kabrhelová, tel.: 731 646 871 , , Organizace si vyhrazuje právo vyhlásit nové výběrové řízení, pokud nebude vybrán vhodný kandidát. Zasláním svých údajů uvedených v životopise a motivačním dopise dáváte souhlas, aby organizace Diecézní charita Brno, tř. Kpt. Jaroše 9, 602 00 Brno zpracovala vaše osobní údaje pro účely spolupráce v souladu se zákonem č. 101/2000 Sb. "O ochraně osobních údajů" ve znění pozdějších předpisů, a to až do odvolání písemnou formou. , , flexibilní pacovní doba, , První kontakt: e-mailem nebo telefonicky, p. Ing. Lenka Kabrhelová, tel. 731 626 871, e-mail: tisnov@tisnov.charita.cz. Pracoviště: Diecézní charita brno, nám. Míru, č.p. 116, 666 01 Tišnov 1. Informace: Lenka Kabrhelová, +420 731 646 871. Zákaznický servis - Zákaznický servis Pracovníci v zákaznických 15 000 Kč Pracovníci v zákaznických kontaktních centrech. Požadované vzdělání: vyšší odborné. Pružná pracovní doba, úvazek: . Mzda min. 15000 kč. Volných pracovních míst: 2. Poznámka: Požadované dovednosti:, Znalost anglického jazyka na pokročilé úrovni. Velkou výhodou je předchozí zkušenost ze zákaznického centra, znalost dalších jazyků a vysokoškolské vzdělání., Souhlas zaměstnavatele se zaměstnaneckými kartami. Pracoviště: Kiwi.com s.r.o.- palachovo nám., Palachovo náměstí, č.p. 726, 625 00 Brno 25. Informace: Kristýna Šiková, +420 725 549 474. Stavebnictví - Stavebnictví Zedník 17 000 Kč Zedníci, kamnáři, dlaždiči a montéři suchých staveb Zedníci. Požadované vzdělání: nižší střední odborné. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 17000 kč. Volných pracovních míst: 4. Poznámka: První kontakt e-mailem, , Místo výkonu práce Brno-město, Brno-venkov., , Souhlas zaměstnavatele se zaměstnaneckou kartou. Pracoviště: Ing-czech s.r.o., Lidická, č.p. 718, 602 00 Brno 2. Informace: Peter Ing. Flimmel, +420 604 119 900. Řemeslné práce - Řemeslné práce Svářeč 20 000 Kč Svářeči Svářeč. Požadované vzdělání: nižší střední odborné. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 20000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: První kontakt e-mailem, , Místo výkonu práce Brno-město, Brno-venkov., , Souhlas zaměstnavatele se zaměstnaneckou kartou. Pracoviště: Ing-czech s.r.o., Lidická, č.p. 718, 602 00 Brno 2. Informace: Peter Ing. Flimmel, +420 604 119 900.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto

Auto narazilo do svodidel. Hasiči vyprošťovali jednoho zraněného

Ilustrační foto

Podívej se do zrcadla jak zemřeš, křičel na svou přítelkyni

Pohádali se o motorce. Kvůli tomu nám ucpal komín, tvrdí sestra obžalovaného

Brno – Dlouhodobé sourozenecké spory měly vyvrcholit pokusem o těžké ublížení na zdraví. Podle obžaloby dvaačtyřicetiletý muž po vášnivě hádce se svou sestrou ucpal igelitovými sáčky komín jejího domu v Brně a ohrozil tím nejen její zdraví, ale i její dvě nezletilé děti. Obžalovaný vinu odmítá.

Naši prvňáčci: představíme školáky ze ŽS v Židlochovicích

Jižní Morava – Spolu se začátkem nového školního roku startuje druhý ročník úspěšného a oblíbeného projektu Deníku - Naši prvňáčci. První společná tabla letočních prvňáků z vašeho regionu najdete vždy ve středečním tištěném vydání Brněnského deníku Rovnost. Tentokrát, 24. října 2018, představíme prvňáky ze ŽS v Židlochovicích.

Modré zóny? Zmatečné, tvrdí Vaňková. Ve hře je odsun další fáze až na duben

Brno – Druhá vlna parkování v modrých zónách měla odstartovat už za deset dní. Brňané si na její spuštění však možná počkají až do jara. Nově se formující koalice v čele s Markétou Vaňkovou za ODS chce kvůli zmatečnosti systému posunout další fázi až na duben. Současný primátor Petr Vokřál s tím nesouhlasí a navrhuje zlevnění cen.  

Tristní výsledek kontrol: Tři řidiči autobusů sedli za volant pod vlivem

Jižní Morava – Tři řidiče autobusů pod vlivem alkoholu přistihli v posledních dnech policisté v Jihomorském kraji. Jeden hříšník vozil cestující s téměř dvěma promile alkoholu.

DALŠÍ ČLÁNKY Z RUBRIKY

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

https info

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT