Impuls k vybudování rybníka dali tamní rybáři. Před necelými dvěma lety založili místní organizaci Moravského rybářského svazu. „Hlavním cílem se stala právě výstavba rybníka u Rajhradu," sdělil předseda organizace a zastupitel města Lukáš Vágner. Celková rozloha vodní plochy budou necelé dva hektary.

Samotná výstavba se skládá ze dvou etap. „V té první už od loňského prosince stroje odtěžily a odvezly ornici. Druhá etapa začala v březnu. Ta zahrnuje hlavně výkopové práce a budování výpustního a nápustního zařízení," popsal Vágner.

Práce mají skončit v srpnu. Termín pro zahájení rybolovu je až příští rok v dubnu. „Předpokládáme, že místo využijí k relaxaci rajhradští obyvatelé i lidé z okolí," podotkl Vágner.

Místní stavbu rybníka vítají. I proto, že v blízkosti žádné vhodné místo pro koupání není. „Musíme do Rajhradic, kde je to malé, nebo do Žabčic. Tam ale zase bývá hodně plno," řekl například Milan Sukeník.

To potvrdil i starosta Rajhradu František Ondráček. „Možnosti přírodního koupání jsou mizivé. V okolí je spíš hodně mokřadů," dodal.

Také cyklisté, kteří stavbu často míjejí na kolech, jsou rádi. „Jezdím tam často, protože v Rajhradě bydlí moji kamarádi. Pro koupání je to místo stvořené. Rád se tam zastavím, až bude dílo hotové," poznamenal Brňan Jan Pospíšek.

Dodal, že tam zavítá raději než k Brněnské přehradě. „Tam je hlava na hlavě a spousta nepořádku. Doufám, že v Rajhradě to bude lepší. Navíc lze koupání spojit s příjemnou projížďkou, která bude delší než pár kilometrů z domu do brněnské Bystrce," řekl muž.

Starosta Ondráček upozornil, že v místě, kde rybník vzniká, jsou náhony Svratky. „Kdysi tam vedlo původní koryto řeky. Stavbu vnímám jako pozitivum i kvůli jejímu významu pro krajinu. V době, kdy na jižní Moravě hrozí dlouhodobá sucha, může toto nové vodní dílo přispět i k zadržení vody," vysvětlil.

Podle geografa Vladimíra Herbera z brněnské Masarykovy univerzity je voda v krajině v podobě rybníků důležitá. „Užitečnou funkci plní například v zátopových oblastech. Za Rajhradem je Svratka napřímená a voda tam teče velmi rychle. Rybník by tam mohl vodu zpomalit. Ale samozřejmě velmi záleží na technických parametrech stavby, například hloubce rybníka," poznamenal Herber.

Rybník vzniká na pozemcích města, které je rybářskému svazu pronajalo na dvacet let. Investorem jsou rybáři. Rozpočet stavby se blíží čtyřem milionům korun. Necelou polovinu z této částky zaplatí město, další statisícové dotace poputují z kraje a ze Státního fondu životního prostředí. Zhruba tři čtvrtě milionu vyhradili rybáři také na úpravu okolí budoucího rybníka a výsadbu zeleně.