V novince na kolejích se svezla i Alexandra Nováková se synem. „Jedeme do Letovic. Původně jsme chtěli cestovat jiným spojem, ale jakmile jsme spatřili tuto hezkou novou soupravu, která v Letovicích taky staví, rozhodli jsme se jet s InterPanterem," řekla Nováková.

Na rychlíkové lince z Brna do Prahy bude jezdit jedna nová souprava. „Nyní máme osm souprav vlaků InterPanter, většina z nich ale obstarává jiné trasy. Do konce dubna máme dostat dalších šest vlaků. Ty pak nahradí všechny staré vlakové soupravy na rychlíkové lince do Prahy," poznamenal vrchní přednosta brněnského Depa kolejových vozidel František Kozel.

Vlaky InterPanter jsou nízkopodlažní. „Staří lidé nebo matky s kočárky nemusí při nástupu překonávat žádné schody. V soupravě jsou pak místa pro kočárky i pro jízdní kola. Lidé ve vlacích najdou také připojení na wifi či elektrické zásuvky," vysvětlil mluvčí Českých drah Petr Šťáhlavský.

Od loňského podzimu už jezdí na úseku mezi Brnem a Olomoucí přes Břeclav. „V budoucnu bude jednou denně vlak jezdit z Prahy přes Brno, Vyškov a Olomouc až do Šumperku," nastínil Šťáhlavský.

Do konce dubna mají České dráhy vlastnit čtrnáct vlakových souprav InterPanter. Všechny budou umístěny v depu v Brně. Vyrábí je ostravská společnost Škoda Vagonka.

ELIŠKA GÁFRIKOVÁ