Ta už vyplňuje přihlášku do letošního ročníku, který má uzávěrku poslední den v lednu. „Je to příležitost zviditelnit svou práci, navíc i zajímavá motivace," usmívá se Dolejská. Dvě vítězky totiž vyhrají na výzkum čtvrt milionu korun.

Pozorovat bakterie se rozhodla už na vysoké škole. Výzkumu jejich odolnosti proti antibiotikům se věnovala v bakalářské práci. „Zkusila jsem pak i klinickou laboratoř, ale nebavilo mě to. Vlastní výzkum nabízí víc možností," vysvětluje, proč zůstala na Veterinární a farmaceutické univerzitě.

Do soutěže se přihlásila sama. „Při obhajobě projektu jsem loni porotě ukázala v prezentaci fotografii se studenty, kteří mi fandili a také pomáhali při práci na výzkumu," vzpomíná.

Mezi její vědecké vzory patří Blanka Říhová, přední česká imunoložka, která je i předsedkyní poroty v soutěži. V letošním ročníku výzkumy soutěžících posoudí sedm mužů a dvě ženy.

Dolejská doufá, že v budoucnu mezi svými kolegy na univerzitě uvidí víc vědkyň. „Ženy bohužel práce ve vědeckých výzkumech moc neláká. Podobné soutěže ale můžou zápal mladých studentek podpořit," myslí si. Podle ní právě Brno nabízí talentům nejlepší zázemí ve střední Evropě.

V loňském roce se do soutěže přihlásilo rekordních sedmašedesát uchazeček. „Čím menší konkurence, tím větší šance se zviditelnit. Víc účastnic je zase lepší pro vědu," uzavírá Dolejská.

ALŽBĚTA NEČASOVÁ