Obavy se ale nakonec rozplynuly, melouny počítá ve stovkách. „Ostatní odrůdy dopadly dobře, ale i tak jsou menší. Letos totiž moc nepršelo a my nemáme závlahu,“ vysvětloval Kala. Pochválil si ale, že slunce plodinám stále dopřává, a sklizeň tak potrvá ještě asi dva týdny.
Na jižní Moravě melouny běžně dozrávají později než v jižních zemích a k jídlu jsou většinou až v září. V tomto období se také objevují na pultech obchodních řetězců, letos pravděpodobně v menší míře. Jeden z největších producentů loni sklidil svou prozatím poslední úrodu. Firma ZoŠi, která hospodaří na několika desítkách hektarů půdy nedaleko od Brna, se rozhodla, že melouny už pěstovat nebude.
„Nevyplatilo se nám to. Potřebují hodně sluníčka. Když nebylo, zůstávaly některé nedozrálé. Když se jim daří, nestíháme je naopak sbírat a jsou zase přezrálé,“ řekla zaměstnankyně firmy Simona Zoufalá. Půlka melounů podle ní byla dobrá, ta druhá ne a zboží se jim často vracelo. Obchodní řetězce ukončení jejich spolupráce podle ní přijaly s pochopením.
Tomáš Kala své melouny do supermarketů dodávat nechce. „Prodáváme z farmy, obchodníci mají moc vysoké marže, a v tak malém množství by to nebylo výhodné," sdělil farmář. Kilo prodává za pětadvacet korun. Podle jeho slov jde o jedinou zeleninu, kterou letos nezdražili. I když náklady na pěstování stouply, bojí se, že by úrodu za vyšší cenu neudal.
V obchodech se momentálně pohybují ceny melounů okolo patnácti korun za kilo. Při slevových akcích suma klesá ještě níž. Jde většinou o dovážené zboží.
Navzdory vyšší částce na účtence někteří zákazníci oceňují lokální plodiny více, než ty ze zahraničí. „Z tradičně pěstovaných melounů mi bývalo nevolno, takže se jim už roky vyhýbám. V obchodech jsme kupovali jen bio kvalitu,“ vyjádřila se například Lucie Vrtišová. Letos poprvé si vypěstovala melouny sama na své zahradě.
Někteří menší prodejci zeleniny upřednostňují naopak dovážené melouny. „Bereme je z Řecka, jsou červenější, sladší a šťavnatější. My na to prostě nemáme podmínky," reagovala na dotaz o původu zelinářka z prodejního stánku v Hrnčířské ulici. Podle jejich slov zkoušeli prodávat i české, ale nebylo to ono. Navíc jsou pro ně takřka neprodejné. Zatímco u těch řeckých prodávají kilo za osmadvacet korun, tuzemské jsou až dvakrát tak drahé.