Na pódiu jsou podle zakladatele festivalu Richarda Kafoňka vítaní naprosto všichni. „Máme sice nachystaný program, zahrát si však může přijít každý, a to zadarmo," láká nadšence.

Jam Fest založil proto, aby si Brňané užili prázdniny i jinde než na koupališti. „Většina hudebních festivalů je mimo Brno. Chtěli jsme jim proto přímo v centru nabídnout netradiční zážitek," popsal pořadatel krátkého čtyřhodinového festivalu.

Jamování, jak upozorňuje, je jedinečný styl hudby. Schází se při něm nejrůznější hudebníci. Ti improvizují a hudbu komponují přímo na místě. „Je to živé a s osvětleným Petrovem v zádech to má okouzlující atmosféru," myslí si pořadatel.

Hodně podle něj také záleží, na tom, jací muzikanti na podiu vystoupí. „Vloni k nám zavítal třeba člen filharmonického orchestru," vzpomíná na první ročník Jam Festu jeho zakladatel Kafoněk.

Tehdy se na festival přihlásilo přes sociální síť Facebook okolo sto padesáti lidí, letos jich plánuje dojít dvakrát více.. „Myslím, že festival má opravdu dobrý ohlas," pochvaluje si třicetiletý Brňan.

Doufá, že i přes pořadatelské povinnosti také na chvíli zasedne k pianu. „Uvažoval jsem o spolupráci se skupinou Klavíry pro Brno. Na náměstí však není klavír a bylo by zbytečné ho kvůli jednodenní akci převážet," myslí si Kafoněk. Budoucí spolupráci na dalším festivalu však nevylučuje.

MARKÉTA TURKOVÁ