Všechny navržené názvy si lidé prohlédnou na městském webu kopemezabrno.cz. „Nyní máme 2503 návrhů, z nichž bylo 1157 unikátních a 863 duplicitních. Pravidla pro zařazení nesplňovalo 483 názvů,“ sdělil mluvčí Brna Filip Poňuchálek.

2503
jmen už navrhli Brňané pro nové hlavní vlakové nádraží. Téměř pět set nepatřičných návrhů město vyřadilo.

Do hlasování se kvůli porušení jedné z podmínek nedostalo třeba Nádraží Libora Zábranského či Nádraží Karla Gotta. Po živém člověku se totiž podle pravidel jmenovat nesmí.

Možností výběru jména nejsou všichni nadšení. „Z pohledu Brňáka je to nesmysl. Nádraží mají mít normální názvy, jako například Brno-Židenice, ne Šalingrad! Město by mělo investovat do něčeho smysluplnějšího,“ kritizoval na sociální síti třeba Jakub Švec.

Pro zvětšení klikněte.Zdroj: Deník/Ivo ŠpatnýSouhlasí s ním i Petra Holubová. „Nazvala bych ho prostě Brno, hlavní nádraží. Nevím, co byste měnili,“ sdělila.

Volby nepatřičného názvu se obává historička Milena Flodrová, která se místopisu dlouhodobě věnuje. „Nádraží má nést jméno třeba po významné osobnosti spjaté s Brnem. Najít někoho takového, koho budou znát třeba i turisté je ale velmi obtížné. Osobně bych jej nazvala Brno, hlavní nádraží nebo podobně jednoduše,“ řekla.

Aby byl vybraný název odpovídající, musí navrhovatelé dodržovat pravidla. „Pokud bude návrh v rozporu se zásadami tvorby uličního názvosloví, v rozporu s dobrými mravy či bude obsahovat jazykové anebo logicky nesmyslné názvy, můžeme jej vyřadit ze soutěže,“ vysvětlil Poňuchálek.

Ilustrační foto.
Chaty v kraji zlevnily. Zájem o ně roste