V dubnu otevře nový pracovní prostor s názvem Impact Hub Brno na Šujanově náměstí mezi Zvonařkou a Křenovou ulicí. „Lidem na volné noze nabídne padesát míst a dalších sto pro týmy v kancelářích. Stane se tak největší sdílenou kanceláří ve městě," uvedla za provozovatele Martina Bláhová. Zatím nevybavené prostory si lidé prohlédnou v úterý v sedm hodin večer. Uvidí prezentace zajímavých brněnských začínajících projektů.

Nové centrum bude konkurovat ostatním společným kancelářím, kterým se také říká coworkingové. Například Coworking Mitrovski funguje poblíž Mendlova náměstí necelý rok. Maximální kapacita kanceláře je osmnáct pracovních míst. „Pravidelně kancelář využívá šest lidí," uvedl provozovatel Petr Klescht. Tito zájemci, pro které se používá i označení freelanceři, si místo předplácejí vždy na měsíc dopředu za 2200 korun. Lidé, kteří potřebují kancelář jednorázově nebo Brnem jen projíždějí, pořídí denní pronájem za 250 korun.

V Mitrovski pracuje například projektový manažer Tomáš Gracias. „Doma mám malé křičící dítě a chyběl mi klid na práci," vysvětlil svůj zájem o sdílenou kancelář. Je pro něj výhodnější než vlastní prostory.

Měsíční pronájem vlastní malé kanceláře se v Brně pohybuje přibližně kolem dvou tisíc korun. Nájemce si ji však musí vybavit a platit za energie a další služby. „Cenu hodně ovlivňuje poloha a také možnost parkování," upozornil Dušan Přikryl z realitní společnosti Gaute.

Cena coworkingu se odvíjí od poskytovaných služeb. Například v Cowo Brno, které sídlí na Moravském náměstí, vyjde nejlevnější měsíční tarif na dva tisíc korun. Za nejdražší pak klienti zaplatí přes pět tisíc. „Aktuálně jsme obsazení z šedesáti procent. Přelom roku bývá slabší, někteří si prodlužují Vánoce," poznamenala Monika Holoubková z Cowo Brno. Hub nechce brát jako konkurenci. „Raději bychom byli partnery a přáteli," řekla Holoubková.

Hlavní motiv, proč freelanceři vyhledávají společná pracoviště, je touha po kontaktu s ostatními lidmi. „Nechtějí být celý den zavření sami mezi čtyřmi stěnami. Nevýhoda práce z domu je i splývání pracovního a osobního času. Může se stát, že lidé vlastně nikdy neodpočívají," upozornil psychoterapeut Michal Mynář. Právě cesta do kanceláře a zpět dobře slouží k oddělení práce a volna.

Sdílené kanceláře jsou na vzestupu. „Očekávám, že tento trend ještě pár let poroste," uvedl provozovatel portálu Na volné noze Robert Vlach.

Práce na volné noze je stále populárnější i v zahraničí. „Ve Spojených státech tak pracuje až třetina lidí," dodal.