Zkomplikovaný život po operacích, úrazech nebo traumatech páteře usnadní pacientům na jižní Moravě nové sanatorium už za necelé čtyři roky. Odborný léčebný ústav v Pasohlávkách na Brněnsku, o kterém už Brněnský deník Rovnost informoval, nabídne bezprostředně po operaci rehabilitační péči. Představitelé kraje včera odhalili jeho konkrétnější obrysy.

Stavbu připravuje společnost Thermal Pasohlávky. Její vedení ji chce stavbu zahájit v roce 2021. „Plánujeme ideálně 180 lůžek. O pacienty se bude starat zhruba 140 zaměstnanců. Tento počet nebereme na lehkou váhu, a proto je už rok před otevřením budeme vybírat. Úzce spolupracujeme s brněnskou Masarykovou univerzitou, ze které může vzejít budoucí personál,“ uvedl předseda dozorčí rady společnosti a krajský zastupitel, bývalý primátor Brna Petr Vokřál.

Louky na Dunajovických kopcích a na Pálavě spásá dobytek.
Na Pálavě jako ve Skotsku. Hektary luk spásá dobytek

Mluvčí brněnské Masarykovy univerzity Tereza Fojtová partnerství potvrdila. „Jsme připraveni také spolupracovat na dlouhodobé koncepci vzdělávání odborníků a specialistů,“ ujistila.

Budoucí zaměstnance chce firma lákat na některé výhody. „Na zbývajících pozemcích pro ně může vzniknout stabilní bydlení. Dále usilujeme o to, aby budova splňovala nejvyšší standardy z hlediska provozních nákladů. Proto bude mít třeba zelené střechy,“ doplnil Vokřál.

Lidé se budou léčit zejména v jednolůžkových, maximálně dvoulůžkových pokojích. Zaplní je kromě jiných také pacienti z fakultní nemocnice v brněnských Bohunicích. „Sanatorium využijeme ve velkém a velmi jej vítáme. Pacienti jezdí kvůli pooperační péči jinam a často tam kvůli vzdálenosti nechtějí být, přitom rehabilitace je polovina úspěchu,“ okomentoval ředitel zařízení Roman Kraus.

Skončila třetí etapa rekonstrukce Janáčkova divadla. Lidé v něm uvidí nové zákaznické centrum, divadelníci využívají zrekonstruované zázemí i nové sauny.
OBRAZEM: Opravené Janáčkovo divadlo před vandaly možná ochrání mříž

Souhlasí s ním vedoucí fyzioterapeut břeclavské nemocnice Vladan Toufar. „Pokud se jedná o pohybový aparát, tak je fyzioterapeutická péče velmi podstatná,“ zdůraznil.

Podobný ústav je nejblíže v Jevíčku na Pardubicku. „V našich nemocnicích sice umíme velmi kvalitní chirurgické zákroky, ale rehabilitovat se musí lidé vždy mimo naše zařízení,“ podotkl krajský radní pro oblast zdravotnictví Milan Vojta.

Vznik střediska podporuje i pasohlávecká starostka Martina Dominová. „Má být doplňující stavbou k zamýšlené výstavbě lázeňských objektů v katastru obce, což je příznivé,“ podotkla.

Odborný léčebný ústav
Harmonogram: stavba mezi lety 2021 a 2022, zahájení provozu na začátku roku 2023
Předpokládaná cena: 300 až 330 milionů korun za stavbu a 50 až 70 milionů na vybavení. 200 milionů zaplatí Thermal Pasohlávky z prodeje parcel u sanatoria čínské firmě
Počet zaměstnanců: 140
Kapacita: 168 až 208 lůžek
Péče: nonstop lékařská a ošetřovatelská, rehabilitační, psychologická, sociální, navazující, logopedická, nutriční specialista a protetika