Kousek atmosféry dvacátých a třicátých let minulého století dýchá na návštěvníky hradu na každém kroku. Tu a tam dav lidí oblečených v džínách, trikách či letních šatech rozzáří elegantní dáma ve vycházkové toaletě ze dvacátých let, džentlmen v obleku a klobouku. Téměř u každých vchodových dveří do výstavních prostor stojí legionáři a nechybí ani četníci. „Už jedou," ozývá se hlas dítěte v davu a k hradu se blíží černá limuzína. V otevřeném kabrioletu sedí tatíček Masaryk a kyne lidem.

Masaryk se srdečně vítá s osazenstvím hradu. „Dovolte mně, jako starostovi města Brna, abych přivítal ve zdech brněnského hradu Špilberk pana prezidenta Tomáše Garrigue Masaryka s jeho dcerou Alicí," ohlašuje vysoký muž v prvorepublikovém obleku představující tehdejšího brněnského primátora, ve skutečnosti pořadatel akce Špilberk žije a vedoucí oddělení restaurátorsko-konzervátorského Muzea města Brna Radim Dufek.

Lidé se usazují a pár slov k nim promlouvá i prezident Osvoboditel. „K Brnu mě pojí vzpomínky z mládí, protože jsem zde studoval. A Brno pro mě stále znamená centrum Moravy a také významné průmyslové centrum naší republiky. Byl bych rád, kdyby všichni naši občané k rozvoji naší republiky přispěli poctivou prací, neboť ta je ze všeho nejdůležitější," promlouvá Masaryk.

Na brněnském medláneckém letišti se již poosmé konala akce s názvem Oldtimer Medlánky. Létalo se
Stíny nad Medlánkami. Nebe zaplnily historické kluzáky včetně raritního Krajánka

Jeho slova následuje hymna. Nejen česká. Zaznívá i slovenské Nad Tatrou sa blýska, Špilberk se přece přenesl do doby, kdy oba státy byly ještě jedna země.

Prezidenta Masaryka doprovází krásná dáma v elegantních černých šatech a kabátku. Jeho dcera Alice. Ta se má za chvíli stát jednou z předvádějících na dobové módní přehlídce. Prezident si s velitelem legionářů sedají do první řady mezi obecenstvo.

Na pódium vchází krásná dáma v bílých šatech z doby před první světovou válkou. Hlavu jí zdobí elegantní klobouk ozdobený péry. „Pro modely z té doby bylo typické, že dámy nosily korzety. Nesměly chybět ani rukavičky, ty pak dámy nesundaly ještě ani v dvacátých a třicátých letech. Nezbytným doplňkem byl slunečník. Móda před první světovou válkou byla poměrně upjatá, šaty sahaly až po zem a zakrývaly celý dekolt," komentuje přehlídku Dufek.

Stovky lidí si na víkendové akci Festival vědy v Brně vyzkoušely nejrůznější pokusy.
Festival vědy: lidé zažili převrácení v autě na střechu nebo stání ve škrobu



Další model už nosily dámy i za první republiky. Na jeviště vchází tmavovlasá dáma v hnědých šatech. Tu střídá dívka v kyjovském kroji, poté na pódium vchází paní Alice Masaryková, následovaná modelkami předvádějícími vycházkové šaty ze třicátých let.

Pak už dostávají prostor muži a před zraky zaujatých stovek lidí předvádí mladý elegán vycházkový oblek se slaměným kloboukem. Uniformy ukazují i legionáři a na závěr pódium patří četníkovi. „Jeho uniforma, stejně jako uniformy všech ostatních četníků pohybujících se po hradě, je originální šat z Četnických humoresek. Na hradě tak potkáte i muže oděného v uniformě velitele Karla Arazíma, kterého hrál pan Töpfer," zmiňuje Dufek.

Přehlídka má mezi lidmi velký úspěch. „Byla skvělá, nejvíc mě zaujaly šaty z dvacátých let. Prvorepubliková móda je zajímavá, osobně chodím dodnes do divadla v šatech z osmatřicátého roku minulého století," komentuje návštěvnice Růžena Křivánková.

Tradiční akce Den se Starobrnem v areálu brněnského pivovaru Starobrno.
Na Dnu Starobrna teklo pivo proudem a Kometa představila dresy pro novou sezonu



S rodinou chodí na akci Špilberk žije pravidelně. Její blízcí hned po přehlídce zamířili na jednu z výstav. „Stále nás to baví. Vnuk má jedenáct let a rád řeší různé úkoly, jako jsou dnes tady," je spokojená žena.

Její vnuk je totiž jedním z těch, kteří se zapojují do detektivního pátrání po tajemství legionářské čepice, která celou akci na hradě doprovází. Lidé musí na různých stanovištích řešit úkoly a hádanky, jako skuteční detektivové. Pokud uspějí, na konci jim policejní rada za vyřešení případu odevzdá malou pozornost.

Na stanovištích třeba musí vybrat z několika bot ty, které nazul pachatel. U jiného stanoviště zase musí potrápit logické myšlení. „Jak vidíte, máme tady na stojanu uvázaných několik různých uzlů. Vyberte si ze stolu jednu kartičku, na které je nakreslený uzel, a najděte jej na stojanu. Když uhodnete správný uzel, vedou z něj dva provázky ke kódu, který si zapíšete a který vám pomůže v dalším pátrání," radí řešitelům úkolů na stanovišti u špilberských kasemat sympatická dáma v bílém prvorepublikovém oblečení.

Trutnoff Open Air. Ilustrační foto
Nové útočiště pro wigwamy českého Woodstocku? Favorit pro Trutnoff je Brno



Ti, kteří se rozhodli pojat návštěvu hradu spíše relaxačně prochází pomezi malý jarmark. Kousek od něj hraje flašinetářka. Lidé na hlavním nádvoří zase poslouchají legionářskou pochodovou kapelu.

Dámy v historických šatech se procházejí kolem. Mezi nimi je i Daniela z umělecké agentury Rex, která na módní přehlídce předváděla šaty z období před první světovou válkou. „Tyhle šaty jsou určitě elegantnější než dnešní móda. Bohužel, co se pohodlí týče, dámy v tom období nosily většinou korzety, takže to příliš pohodlná móda není. Když si chce člověk obléknout kompletní model z té doby se vším všudy, klidně odíváním stráví i dvě hodiny," nastiňuje žena.

Hrad osvěcuje zapadající slunce, ale lidí stále neubývá, byť se závěr sobotní akce blíží. „Za dnešní den dorazilo přes dva tisíce lidí," pochvaluje akci mluvčí Muzea města Brna Michael Kalábek. Konečné číslo to ale není, hrad se do první republiky přenese ještě i v neděli.

Sociální pracovníci. Ilustrační foto.
Pomáhají potřebným, je jich málo. Sociální pracovnice dělají práci za víc lidí