Hlavním lákadlo dvoudenního veletrhu jsou stánky se snubními prsteny. Právě u nich se shromažďuje nejvíce párů. Hlavně nevěsty se dlouze rozmýšlejí, který snubní prsten bude ten pravý. „Nevím, pro který se mám rozhodnout. Líbí se mi ten z bílého zlata s diamanty, ale ani ten z oceli není špatný," váhá nad kazetami s prsteny Monika Nádvorníková.

Obchodník ji tedy znovu na ruku navléká kroužek z bílého zlata. „Důkladně si ho prohlédněte, je opravdu krásný. Ten pravý však poznáte na první vyzkoušení," uklidňuje ji klenotník a rychle přerovnává ostatní prsteny.

Tiché rozjímání naruší hlasitá diskuze u vedlejšího stolu. Nevěsta s družičkou nahlas přemýšlejí, které šaty budou nejlepší volba. „Bude mi krajka slušet? Nemám si vybrat ty méně odvážné?" ptá se dívky a prstem poklepává na splývavé jednoduché bílé šaty s tenkými ramínky.

Elisabeth Novotná z brněnského svatebního salonu Evanielle ji uklidňuje, že jí padnou obojí. Zároveň listuje nejnovějším katalogem francouzských svatebních oděvů a hledá jinou variantu. „Letos se šaty nejčastěji šijí z krajky nebo hladkého tylu. Nevěsty si také oblíbily střihy ve stylu třicátých let," doplňuje Novotná.

Šaty jsou základ

Podle Ziny Sedláčkové ze slavkovského svatebního salonu Svatební ráj je výběr šatů základ celé svatby. „Od nich se potom odvíjí výzdoba sálu, ženichův oblek nebo slavnostní tabule," vysvětluje. Dodává, že naplánovat svatbu není nic jednoduchého. „Všechno musí ladit a být dokonalé," souhlasí s ní nevěsta Lucie Krajská, která si hned vedle zkouší bílé střevíčky se stříbrnými kamínky. Také váhá, jestli svatební uličkou kráčet v šatech v barvě šampaňského nebo zůstat u bílé klasiky.

Jiný budoucí pár má už výběr šatů za sebou. Jdou si tedy prohlédnout svatební apartmá pro novomanžele přímo v hotelu. Nájem nic nestojí, pokud si tam pár uspořádá veselku. „Je to tady krásné a prostorné. A ta obrovská postel," libuje si ženich Petr Kluska a usmívá se na svou nastávající. Ta jen souhlasně přikyvuje.

Alternativu nabízejí párům Lesy města Brna. „Lidé prožijí romantickou svatbu uprostřed lesa. Schovají se pod altán nebo se projdou okolo jezírka. Novomanželé stráví svatební noc v chatce v koruně stromu," láká David Solnička z městské firmy.

V hlavním sále se nevěsty zastavují také u stánku brněnského květinového studia Ammi. Zjišťují, jaké budou nejžhavější trendy v květinové výzdobě. „Letos bude hit meruňková barva. Svatební kytice budeme nejčastěji vázat z růží nebo jiných květin v této barvě," informuje floristka Zuzana Turčanová a ukazuje fotografie návrhů kytic. Dodává, že podle svatební kytice vážou i zbytek dekorací na svatební hostině.

Plánování zakončí nevěsty u stánků s kosmetikou. „Kromě důkladného výběru šatů a doplňků je důležité slavnostní líčení," vštěpuje budoucí nevěstě do hlavy zásadu kosmetička Martina Paulová.

Předvádí ji základní přípravky. „Dostala jsem i letáček, kde jsou tipy pro perfektní pleť v můj den D," chlubí se Kateřina Nejedlá. A rychle míří ke stánku, kde s mladým kadeřníkem probere svůj svatební účes. Řemeslník ji usadí a hned tasí hřeben a sponky. „Co zaplést dva francouzské copy a některé pramínky navlnit?" navrhuje nevěstě a pročesává její dlouhé blonďaté vlasy. Ta jen šťastně pokyvuje a dodává, že se veselky už nemůže dočkat.

EMA ZEZULOVÁ