Podobně strážníci kontrolují ulice relativně často. „Větší akce děláme jednou za měsíc. Hlídky ale ulice a parky kontrolují každý den. Pokud něco najdou, hned to sbírají," popisuje mluvčí brněnských strážníků Jakub Ghanem.

Skupina se mezitím přesunuje k pískovišti. Právě v nich nechávají narkomani podle zkušeností strážníků jehly velmi často. Bártek opět zapíná detektor kovů. Přístroj po chvíli začne pípat. Tentokrát jsou strážníci úspěšní. Stříkačka se pomocí velké pinzety přesunuje do speciálního kontejneru. „Pokud něco takového děláme, kromě pinzety máme na rukou gumové rukavice. Do rukou ale stříkačky vůbec neberme. Je to nebezpečné, mohou být infekční," popisuje práci strážnice Hana Houdková.

Jedním z nejrizikovějších míst jsou podle strážníků parky. „Dá se v nich snadno najít zákoutí, kde si narkoman může dávku píchnout bez toho, aniž by ho někdo rušil. Často stříkačky nacházíme ale i ve dvorech domů. Jednou z nejhorších lokalit je okolí Cejlu," vypráví Houdková.

V pískovišti už nic dalšího neleží. Strážníci se přesunují na další vytipovaná místa. „Uvidíme, kolik toho dneska najdeme. Hlídky už toho dost vysbíraly před námi," loučí se Bártek.