Stánek KDU-ČSL stojí přímo v rohu náměstí Svobody. Více živo, než u stolu s propagačními předměty a letáky, je však u skákacího hradu s logem strany. „Kolik přesně lidí už za námi přišlo, nevíme, ale chodí jich hodně," říkají dvě dobrovolnice u stánku. V poledne však žádný zájemce o informace nepřišel. „Lidé mají nejčastěji zájem o diskuze s našimi kandidáty. Ti tady bývají každý den. Dnes odpoledne (ve středu pozn. red.) tu bude lídr Jiří Mihola," dodávají. Největší zájem podle nich je o balonky a propisky. Maminky postávající před atrakcí pro děti se do diskuze o politice nezapojují. „Nic k tomu nevím, jsme jen turisti," říká rusky mladá žena čekající až si její syn obuje boty. „Dříve si sem chodili lidé zanadávat na politiky, ale teď se spíš chtějí informovat," dodaly dobrovolnice.

Jen kousek dál ve Františkánské ulici stojí bílý stánek zemanovců. Spousta lidí projde kolem, aniž by si jej vůbec všimla. A i když se při stánku zastaví, jdou dál po pár sekundách. „Můžu si vzít zapalovač? Ten můj už dohořel," ptá se starší muž, bere si zapalovač s logem zemanovců a jde dál. Není jediný, kvůli dárkům se při stánku zastavuje většina. „Ještě se rozhoduji, koho budu volit, ale ta klíčenka se mi hodí," přiznává důchodkyně Jana Hezká, když stánek opouští.

Stánek Strany práv občanů zemanovci kolemjdoucím nabízí reklamní předměty, letáky a informace. Na otázky zájemců neodpovídají jenom hostesky, ale také kandidáti za stranu. „Dnes je nás tu málo, jindy nás tu bývá víc," chytá se slova Lubor Pospíchal, na co mu přikyvuje další kandidát Richard Němec.

Cestou po ulici Česká se objevuje další stánek. Kolem modrého stánku ODS stojí skupina lidí. Někteří z nich čekají ve frontě na kafe, tam míří sebejistě i jeden starší muž. „Už sem chodím pravidelně, je zadarmo, tak proč ne," směje se Brňan. Ostatní postávají u malých stolků a živě diskutují s mladými lidmi v modrých tričkách, dobrovolníky. „Lidé sem chodí na kafe a taky si s námi povídají. Někteří nás podporují, ale občas se stane, že nám sem  přijdou i takoví, kteří nám nadávají, " popisuje svoji práci dobrovolníka u ODS Lukáš Michalovič. Přiznává však, že ne vždy je jejich úkolem jen příjemné povídání s voliči. „Je zvláštní  bavit se s lidmi, kteří například začnou narážet na skandály ve straně. Jeden pán nám dokonce začal popisovat svůj sexuální život," usmívá se mladý muž.

Že předvolební kampaně vrcholí, dokazuje i KSČM. Její zástupci zvolili akčnější formu propagace. Vyšli za svými voliči do parku na Moravském náměstí v Brně.

U mikrofonu se střídá několik kandidátů strany, lavičky náměstí jsou plně obsazeny, před stánkem komunistů se shromažďují desítky lidí. „Máme pár hodin do voleb," začíná svůj projev místopředseda volebního výboru Petr Šimůnek. Ten má slzy v očích, když mluví o situaci ve státě a tom, jak ji komunisté zlepší.

Miroslav Grebeníček ze strany komunistů při svém projevu několikrát vyvolává u publika potlesk. „Přijde mi, že to na lidi jenom hraje," komentuje mladá žena, která ale nechce uvést své jméno. Ona odchází, ale většina zůstává a dál poslouchá předvolební sliby.

Ještě dál zašla ve středu Strana Zelených, která chce pozornost lidí získat speciální tramvají. Zbývají jim poslední úpravy. Polepit tramvaj zelenými plakáty s fotkou Jitky Seitlové, vyvěsit balónky a přestěhovat cimbál do vagónu. „Proč bych vás volila? Psala jsem vám e-mail a vy jste mi vůbec  neodepsali. Majitel domu, kde bydlíme, nás totiž šikanuje," rozčiluje se asi padesátiletá žena. Senátorka Eliška Wagnerová se ji snaží uklidnit a omlouvá se. „Já vám nemůžu právně poradit, to se nezlobte. A pokud jsme vám nenapsali, tak to napravíme," slibuje jí.

Jakmile dobrovolníci nalepí poslední plakát, můžou začít. „Toto je tramvaj Strany zelených. Kdo chcete, můžete nastoupit. A protože jsme Moraváci jak se patří, dostanete víno a zahraje cimbálka," ozývá se z tlampače hlas předsedy městské organizace Strany zelených v Brně Martina Andery. Do šaliny nastupují první zvědavci. „Dáte si víno červené nebo bílé?" ptá se mladá žena v zeleném tričku jednoho z cestujících. „Dám si nealkoholické pivo," odpovídá starší Brňan. „To bohužel nemáme," odpovídá mu zklamaně dobrovolnice. Zelená šalina se postupně zaplňuje, na České už veze plný vagón lidí.  Takto pokračuje až na Malinovského náměstí, kde její cesta končí.

U brněnského hlavního nádraží se rozléhá zvučný hlas Miroslava Kalouska. Jeho strana TOP 09 také vyjela nabrat voliče tramvají. „Dámy a pánové, chcete se s námi svézt? Račte nastoupit!" zve politik. Z prvorepublikové tramvaje hned za ním vystupuje Karel Schwarzenberg a jihomoravští kandidáti za stranu TOP 09.

Ti jako vrchol předvolební kampaně v Brně zvolili okružní jízdu centrem města. Prvními pasažéry jsou děti, nevoliči. Tváře politiků ale poznávají. „Čau, Karle," loučí se při výstupu. Vůz se postupně naplňuje skoro až k prasknutí. Lidé se mačkají na lavicích a výhled na knížete jim zastírají ti, co stojí. Každý se chce se Schwarzenbergem vyfotit nebo si nechat podepsat knihu.

Tramvaj projíždí i kolem stánku konkurence v podobě zemanovců. Jejich směrem letí tričko s motivem agenta 009 podpořené hlasitým pokřikem.

Strana Úsvit Přímé demokracie Tomia Okamury ani Sociální demokraté se v Brně ve středu neprezentovali. Demokraté den strávili v okolí Brna, měli hned dva mítinky, a to ve Šlapanicích a poté ve Slavkově u Brna. Obě akce se neobešly bez již tradičního rozdávání růží. „Ve čtvrtek zakončíme kampaň přímo v Brně. Na Moravském náměstí pořádáme odpoledne velký mítink, kterého se zúčastní Bohuslav Sobotka jako jednička na kandidátce, dále Michal Hašek i Jeroným Tejc," uvedl manažer jihomoravského lídra Petr Malach.

Jestli se lidé při svém rozhodovaní nechají ovlivnit zapalovačem od zemanovců nebo šalinou s kandidáty za TOP 09, bude jasné v sobotu odpoledne. Do té doby mají brněnští voliči poslední šanci se osobně politiků zeptat na věci, které je trápí a tím si ulehčit rozhodování.

Nikola Jakubová
Lenka Kružíková
Ivana Parízková
Blanka Sedláková