„Už loni jsme museli některé služby omezit nebo zrušit. Letos máme bohužel i v Brně velmi málo zaměstnanců, kteří nejsou schopni zdejší drogovou scénu pokrýt. Nevím, jestli jsme schopni stále za ni zodpovídat,“ uvedl Vobořil.

Tento rok navíc v Brně přibylo lidí závislých na heroinu. „Jsou to většinou cizinci, lidé ze států bývalého Sovětského svazu a Vietnamu. Řada z nich je nakažena virem HIV nebo žloutenkou, ale nemáme šanci zjistit, kolik jich přesně je,“ upozornil Jiří Valnoha, který pracuje se závislými přímo v terénu.

Pracovníci centra totiž nemají možnost, jak nemoc testovat rychle. Testy jim dělá na zakázku brněnský zdravotní ústav a to trvá i měsíc, často tak s nakaženým ztratí kontakt. „Existuje ale i test, který zjistí výsledek běh pár minut, sice není stoprocentní, ale dá se z něj vyvodit další postup. S nakaženým hlavně můžeme o všech rizicích ihned mluvit a pozveme si ho třeba znovu. Zatím ale tyto testy nemůžeme používat, protože se Ministerstvo zdravotnictví nedomluvilo s výrobcem,“ objasňuje Valnoha.

Brněnský magistrát chce ale sdružení pomoct. „Minulý týden jsem si projel všechny pracoviště Podaných rukou a vím, moc dobře, že by sdružení potřebovalo více peněz. Jsou na tom s dotacemi hůř než v roce 2004. Chtěl bych, aby se dostali alespoň na úroveň z posledních let,“ uvedl náměstek primátora Daniel Rychnovský. Podle něj právě jen díky sdružení počet drogově závislých v Brně rapidně nestoupá.

Podané ruce by potřebovaly z rozpočtu minimálně dva miliony k dobru. „Za ty bychom vybudovali nové kontaktní centra a ambulance. Chybí nám také asi čtyři zaměstnanci. Uvidíme, jak jednání s magistrátem dopadnou,“ dodal Vobořil.