Soudit člověka podle zevnějšku se nevyplácí. I v drahém nažehleném obleku může po světě chodit hlupák a naopak, ošuntělý kabát může ukrývat vysokoškolského profesora s vybranými způsoby. O tom, že podle fasády nelze soudit ani restaurace, přesvědčuje svoje návštěvníky restaurant a pizza bar Contact v brněnské Štefánikově ulici.

Nedávno otevřený Contact na první pohled k návštěvě moc neláká. Šedá omítka starého domu je fádní, kachličky na schodech k podniku už také mají svá nejlepší léta za sebou a jsou rozlámané.

Dojem návštěvníka se ovšem výrazně zlepšuje po vstupu do středomořsky stylizované restaurace. Vybavení je strohé, ale vkusné. „Je to spíš pizzerie než klasická restaurace. Ale je pěkná,“ komentuje interiér Contactu šéfkuchař restaurace Moravská chalupa Jiří Vařílek. Jediné, co mu vadí, je občasný závan z kuchyně. „Naštěstí je to spíš vůně. Ne smrad jako v některých hospodách,“ říká šéfkuchař.

Obsluhující servírka se ke stolu přitočí prakticky okamžitě a podává jídelní lístky. Z nich má šéfkuchař dobrý pocit. Nezaplňuje je totiž seznam desítek jídel, ale naopak jen několik pečlivě vybraných pokrmů. „Sortiment je naprosto v pořádku. Jen by nemusel být jídelní lístek v takto salátovém vydání,“ ukazuje Vařílek na složku, do níž jsou jen volně vložené listy s jídelním lístkem.

Šéfkuchař si vybírá svoje oblíbené lasagne, druhé objednané jídlo je hovězí steak. Servírka ochotně radí jako vhodnou přílohu rozmarýnové brambory.

Čekání na jídlo trvalo v Contactu asi půl hodiny. „To už je trochu déle, než ideální doba čekání,“ podotýká Vařílek. Když však vidí servírku s talíři s jídlem, rozzáří se mu oči. „Jídlo vypadá velice pěkně,“ pokyvuje hlavou. Jeho spokojenost se v nadšení mění poté, co lasagne ochutná. „Kuchaře mají dobrého. Trochu jsem se bál překořenění oreganem, ale lasagne chutnají přesně tak, jak chutnat mají,“ usmívá se Vařílek.

Zároveň slibuje další svoji návštěvu v restauraci. „Na lasagne jsem trochu zatížený. Určitě sem později zase zajdu, abych zjistil, zda je budou takto výborné dělat i nadále,“ zavazuje se šéfkuchař.

Také steak z hovězí svíčkové chutná výborně. Je šťavnatý a ideálně decentně ochucený. „Vidím, že je růžový a pěkně středně propečený,“ komentuje Vařílek. Příloha, opečené brambory s rozmarýnem, zážitek z masa vhodně doplňuje. Lístky koření jsou křupavé, ale ne připálené. Dávají bramborám charakteristickou chuť.

Šéfkuchař Vařílek hodnotí restauraci velmi kladně. „Tak dobře jsem se už dlouho nenajedl. Obsluha je sice poněkud nejistá, ale výborné jídlo všechny drobné nedostatky smaže. Jsem rád, že Contact dokazuje, že úroveň restaurací v Brně roste,“ usmívá se Vařílek.

Ošuntělá fasáda a okolí restaurace, kde v těchto dnech dělníci opravují silnici, podle něj nevadí. „Za svoje okolí restaurace nemůže. Hosté si sem i tak určitě cestu najdou. Dobrý kuchař je totiž základ úspěchu,“ uzavírá Vařílek.

Další díly seriálu Test restaurací najdete ZDE