Lidé spekulovali, že o něm město jako o budoucím řediteli Národního divadla Brno rozhodlo ještě před konkurzem na ředitele. Komise nakonec nedoporučila nikoho. Přesto má nynější finanční ředitel Národního divadla Praha Martin Gerych od června do brněnského divadla nastoupit. Na pozici ekonomického náměstka.

Podle dalšího neúspěšného kandidáta na ředitele virtuosa Karla Mitáše, který s podezřením o zmanipulovaném konkurzu přišel, může být místo náměstka pro Gerycha odrazovým můstkem k vedení divadla. „Nabízí se možnost, že město chce Gerycha do vedení dostat právě tímto způsobem. Nynější ekonomická náměstkyně Marie Hubová totiž po odchodu bývalého ředitele Daniela Dvořáka z této pozice divadlo dočasně vedla," připomněl Mitáš. Gerych by podle něj potom mohl pracovat na propojení divadla s filharmonií. Tento plán předkládal ve svém projektu při výběrovém řízení.

Vedení divadla
- Koncem léta 2012 Brno vypsalo výběrové řízení na vedení divadla.

- Tehdejší ředitel Daniel Dvořák dal v září 2012 výpověď. Nelíbily se mu údajné politické zásahy a nedostatek peněz pro divadlo. Organizaci dočasně vedla ekonomická náměstkyně Marie Hubová.

- V prosinci vedení přebral provozně-výrobní náměstek Jan Petr. V prvním kole výběrového řízení komise nikoho nevybrala.

- V polovině května v novém konkurzu jeden z vyřazených uchazečů Karel Mitáš komisi obvinil, že dopředu rozhodla o vítězství Martina Gerycha. Komise ale opět nikoho nevybrala.

- V dalším výběrovém řízení komise vhodné kandidáty vybere sama a osloví je.

Mluvčí Národního divadla Brno Šárka Motalová výměnu náměstka potvrdila. Hubová podle ní ve funkci skončí na konci května. „Odchází po vzájemné dohodě. Současné divadlo potřebuje na toto místo experta s velkými zkušenostmi," vysvětlila Motalová. Hubová vzkázala, že se k odchodu nechce vyjadřovat.

Jestli Gerych může divadlo v budoucnu dočasně vést a nahradit tak Jana Petra, který organizaci šéfuje nyní, nepotvrdila. „K tomu nemám kompetence se vyjadřovat. Navíc o tom rozhoduje magistrát," řekla.

Mitášovu domněnku nepotvrdil ani brněnský primátor Roman Onderka. „Vyhlásili jsme uzavřené výběrové řízení. Jakékoli spekulace nejsou nyní na místě," napsal na dotaz redakce v textové zprávě.

Proti Mitášovi se vyhradil také předseda kulturní komise a člen poroty Stanislav Michalík. „Kdybychom chtěli, aby Gerych vedl divadlo, tak jsme ho zvolili," řekl.

Gerycha ve vedoucí pozici nečeká ani sólistka opery Jitka Zerhauová. „Městu jsme dali jasně najevo, že nesouhlasíme se spojením s filharmonií. Je možné, že mu v Brně nabídli místo, protože jako finanční ředitel v pražském Národním divadle končí. Těžko říct," řekla Zerhauová. Gerych včera telefon nebral.

Město nyní oslovuje odborníky, aby doporučili vhodné kandidáty do výběrového řízení na ředitele. „Nebráníme se ani uchazeči ze zahraničí. Tedy ze Slovenska. Odborníka z Německa nebo Rakouska bychom asi zaplatit nedokázali," dodal Michalík.