„Byl jsem tam už třináctkrát a příští rok bych rád jel znovu," říká usměvavý čtyřiačtyřicátník, který společně s několika dalšími českými a slovenskými jeskyňáři objevil ve středoamerické zemi od roku 2003 na osmdesát kilometrů nových chodeb. Navíc se jim podařilo spojit v jeden celek dvě zkoumané jeskyně, čím vznikl čtvrtý nejdelší vodou zaplavený systém na světě.

Zkoumání takzvaných bílých míst ale někdy bývá dost nebezpečné. „Jednou jsem u vchodu jeskyně narazil na krokodýla. Naštěstí byl nažraný," vzpomíná Motyčka a dodává, že řadu zajímavých zážitků z mexických expedic popisuje nová kniha A quest for the Secrets of Xibalba. „Budeme ji křtít na Mezinárodním speleologickém kongresu, který začne v neděli na brněnském výstavišti," přibližuje.

Představení nové publikace ale rozhodně nebude jediným programem celosvětového setkání, na něž se už přihlásilo přes tisíc lidí z jednašedesáti zemí. „Během následujícího týdne zazní na tři stovky přednášek, představí se téměř čtyřicet výstavních stánků, různé výstavy. Budou se hodnotit desítky filmů se speleologickou tematikou a také se bude soutěžit," popisuje muž, který je předsedou České speleologické společnosti a zároveň šéfem organizačního výboru kongresu.

Až odezní kongresové dění, těší se Motyčka opět do podzemí. „A to nejen do Mexika či na Balkán, ale i do Moravského krasu. Jako kluk jsem chodil v Pustém žlebu kolem zamřížovaného vchodu a podzemí pro mě bylo zcela nepřístupným světem. Jsem rád, že se mi podařilo se do něj dostat," dodává.