Vedení ANO totiž vybídlo své partnery k podpoře při hlasování o Kratochvílově odvolání. Už nyní je ale jasné, že jejich návrh určitě nepodpoří minimálně sedm lidoveckých zastupitelů. „Vedení brněnského hnutí se už předem dohodlo, že v případě takového scénáře ANO začne vyjednávat o nové koalici," prozradil Rovnosti člověk, který je dobře obeznámený se současnou situací.

Ani hrozící rozpad koalice však lidovce nedonutí ke změně názoru. „Koaliční smlouvu jsme podepsali s každým radním. Pokud chce ANO Kratochvíla nahradit, musí se dohodnout s ním. Hlasovat pro jeho odvolání rozhodně nebudeme," sdělila náměstkyně primátora Klára Liptáková.

Pokud se svými straníky radnici opustí, koalice ztratí většinu v zastupitelstvu. ANO se tak pustí do do nového vyjednávání. Hlavního partnera podle informací Rovnosti vidí v sociálních demokratech, se kterými primátor Petr Vokřál jednal už po loňských komunálních volbách. Zástupci ČSSD jsou ochotní vyjednávat. „Nevidím důvod, proč po roce v opozici na vyjednávání nenavázat. Zatím nás ale nikdo nekontaktoval," zhodnotil bývalý primátor města Roman Onderka.

Přestože má Rovnost důkaz, členové hnutí popírají, že na schůzi předsednictva jejich brněnské buňky podobný návrh zazněl. „Nejsem členem vedení, ale na několika posledních jednáních jsem byl. Takové usnesení tam ale nepadlo," popřel náměstek primátora Richard Mrázek.

Podle Kratochvíla, který se dostal do hlavní role celé kauzy, nejsou ale ani zástupci hnutí ANO v brněnském zastupitelstvu v otázce jeho odvolání jednotní. „Podpoří ho pouze devět ze třinácti členů. To, že by ale případně někdo z hnutí v Brně chtěl vyjednávat se sociálními demokraty, je pro mě překvapení," poznamenal současný radní a bývalý předseda brněnské buňky ANO.

Obavu z nadcházejícího zastupitelstva, které se sejde už příští úterý, mají i zástupci dalších koaličních stran. Náměstek primátora za zelené Martin Ander upozornil, že odvolání Kratochvíla jde proti koaliční smlouvě. „Jde o standardní součást každé takové úmluvy, že nepodpoříme hlasování v zastupitelstvu proti žádnému z členů koalice. Chtít po nás něco takového je v přímém rozporu s tím, na čem jsme se dohodli," uvedl. Roztržka je překvapení i pro odborníky. „Koalice je jednotná. Nevidím žádný tříštící bod, který by je mohl rozdělovat," podotkl ještě v pátek politolog Michal Pink z brněnské Masarykovy univerzity.