Část sympozia se věnovala společnému programu, kde byly hlavními tématy vztah státu a církve a zhodnocení vývoje církve za posledních dvacet let. Při vlastním zasedání čeští biskupové diskutovali například o přípravě cesty České biskupské konference do Říma v únoru příštího roku či o tom, že UNESCO vyhlásilo příští rok rokem rodiny. K té příležitosti chtějí čeští biskupové na sklonku příštího léta uspořádat Národní pouť rodiny.

„Řešili jsme také kontrolu finančního majetku církve, biskupové schválili statut analytické skupiny, která uvidí rozpočty a strategické plány všech diecézí," informoval generální sekretář českých biskupů Tomáš Holub.

Ačkoliv poslední setkání biskupů obou krajin bylo před patnácti lety, pravidelně se scházeli předsedové konferencí i Stálé rady biskupů. „Po rozdělení republik bylo třeba, aby se obě konference plně osamostatnili," uvedl předseda České konference biskupů Dominik Duka. Ten by ale v setkáních celých konferencí rád pokračoval častěji. „Budeme hledat vhodný termín pro další setkání tohoto rozměru," vyjádřil se předseda Konference slovenských biskupů Stanislav Zvolenský, který by rád pozval české biskupy i na Slovensko.

Setkání mělo vyjádřit vzájemnou podporu a jednotu biskupů. „Je cenné, že jsme se sešli v takovém počtu, obohatilo nás to lidsky i zkušenostmi," myslí si Zvolenský.

IVANA PARÍZKOVÁ