Všech pětatřicet zastupitelů městské části si nově od radnice vypůjčí tablety, do kterých si před každým jednáním nahrají všechny podklady. „Stahovat je budou z internetového úložiště. Dále tam zastupitelé najdou archivní materiály," vysvětlil mluvčí Brna-severu Martin Ingr.

Městská část si před zprovozněním nechala udělat podrobnou analýzu, jestli se jim tablety vyplatí. „Zjistili jsme, že finanční náklady na zakoupení tabletů se nám vrátí za jeden rok. Další roky na tom jen vyděláme," zdůvodnil investice starosta městské části Martin Maleček.

Radnice pořídila jeden tablet za asi pět tisíc korun. „Hledali jsme ty levnější, ale zároveň jsme chtěli, aby nám vydržely," doplnil Ingr.

Za nákup tedy městská část zaplatila 175 tisíc. Což je přibližná částka, která se radnici vrátí za rok bez nadměrného používání tiskáren a papíru.

Ani o životnost tabletů nemají na radnici strach. „Počítáme, že do konce volebního období by měly rozhodně vydržet. Tablety plánujeme měnit postupně, pokud se například nějaký pokazí. Doufáme, že většina přístrojů na radnici vydrží i další volební období, tedy do roku 2022," odhadl Ingr. Tablety využijí zastupitelé při jednání zastupitelstva, rady nebo jednotlivých výborů.

175tisíc korun přibližně ušetří ročně městská část Brno-sever, když nebude zastupitelům tisknout materiály.

Třeba opoziční zastupitelka a bývalá starostka Brna-severu Barbora Maťáková se obává toho, že ne všichni zastupitelé umí s moderní technologií dostatečně pracovat. „Všem nám není dvacet nebo třicet. Někteří si na novou techniku mohou zvykat delší dobu. Navíc jsme tablety dostali bez karty s internetem. Proto si vždy informace musíme do přístroje nahrávat na místě, kde funguje wi-fi připojení," prohlásila Maťáková, která je i zastupitelkou na brněnském magistrátu.

Dodala, že hned při nástupu do funkce si vyžádala na magistrátu materiály na CD. „Jenže některé důležité dokumenty jako například rozpočty nebo smlouvy je lepší mít vytištěné. Píšu si do nich výpočty a poznámky," dodala Maťáková.

Podle brněnského ekologa Petra Ledviny je tah radnice správný. „Pro životní prostředí je to mnohem přínosnější než všechny materiály tisknout. Je ale důležité tablety používat dlouhodobě, aby se nákupní cena vrátila. Snižování nákladů na tisk a následná digitalizace je jedním z ekologických trendů," upozornil Ledvina. Například v Kohoutovicích si zastupitelé podklady stahují ze společného serveru do vlastního počítače. Jaké dokumenty si nakonec vytisknou, záleží na nich.

Také největší městská část Brno-střed plánuje postupně zavádět tablety. „Přestat po-užívat papírové materiály nás napadlo hned při vstupu do úřadu. Elektronizace chceme první zavést u radních. Ti se schází každý týden a na jedno setkání vytiskneme okolo pěti set stránek," vysvětlil starosta Brna-středu Martin Landa.

Podle ekonoma Michala Kozuba zavedení tabletů rozpočtu městské části příliš neulehčí. „Bezpapírové úřady jsou ale celosvětovým trendem. Radnice sice ušetří na tiskárnách a toneru, ale výraznou změnu v rozpočtu čekat nemůžeme," zhodnotil Kozub.