Popis se týká let 2013 až 2022. Škola uvedla, že učitele potrestala. Neřekla však jak. Vysvětluje to legislativou, která konkrétnější zveřejnění informací zakazuje.

„Učitel se mnou chtěl vyřešit mé absence v předmětu fyzickým kontaktem, který je ve vztahu vyučující – žák naprosto nevhodný a nezákonný. Odmítla jsem. V průběhu mého dalšího studia mi několikrát řekl, že mě nechá ze školy vyhodit,“ tvrdí například jedno ze svědectví, které má Seznam k dispozici.

Studentky pocházející z různých ročníků říkají, že se o neřešených problémech s kantory dlouhodobě vědělo. „Ze začátku jsme se vzájemně ani neznaly a postupně jsme zjistily, že máme s učiteli podobné zkušenosti. Tedy nevhodné osahávání nebo pohlavní styky se studentkami,“ popsala pro Seznam Zprávy jedna z autorek dopisu.

Masarykova univerzita v Brně, ilustrační foto
Genderově neutrální toalety na brněnské univerzitě? Dodržujme normy, řekl děkan

Podle žen však případ nebyl adekvátně dořešený a od vedení fakulty žádají jasné kroky, aby k podobnému chování už nedocházelo. Mluvčí Masarykovy univerzity Radim Sajbot Deníku řekl, že děkan v tomto případě postupoval přísněji než musí.

„Zmíněný podnět byl adekvátním způsobem řešen, a to prostřednictvím nástrojů, které umožňují pracovně právní vztahy, neboť popisované jednání bylo shledáno jako nevhodné,“ oznámil. Pakliže se objeví nové informace tohoto druhu, je vedení univerzity připravené k dalším opatřením. Posledního půlroku se ale podle mluvčího Sajbota nikdo se stížnosti na sexuálně nevhodné chování už neozval.

Všichni studenti a pracovníci pedagogické fakulty podle něj dostali informace, jak se v takových případech zachovat. „Obsahovaly nejen příslušné kontakty, kam se obrátit, ale navíc měly i povahu apelu, aby se lidé nebáli takové situace řešit, neboť bezpečné prostředí a transparentní pravidla jsou pro nás prioritou,“ dodal mluvčí.