„Do provozu tržiště můžeme uvést až při opatřeních ve čtvrtém stupni, který pro prodej na venkovních trzích stanovuje přesné podmínky. Obsazené je pouze každé druhé stanoviště pro stánek, mezi stánky musí být rozestup minimálně čtyři metry," uvedla mluvčí městské části Kateřina Dobešová.

V prodeji mohou být pouze potraviny s výjimkou alkoholu, zakázaný je prodej občerstvení a alkoholu ke konzumaci na místě, omezený je také počet zákazníků na jednoho na patnáct metrů čtverečních. „Nutností jsou jednorázové rukavice a dezinfekce u každého stánku. Zakázáno je také umístění stolů a míst k sezení," zmínila Dobešová.

Ilustrační foto
Jihomoravští záchranáři jsou přetížení kvůli Covidu. Jsou na hranici možností

V sezoně bude na trhu prodávat sedmatřicet prodejců-zemědělců, tedy o tři více než v loňském roce. Počet prodejců-obchodníků se také zvýšil, a to z dvaceti na jednadvacet. „Všech osmapadesát prodejců má uzavřenou celoroční smlouvu o prodeji na Zelném trhu, navíc je během sezóny doplní i ti krátkodobí. Bývají to drobní pěstitelé, kteří nabízejí přebytky ze svých zahrádek, například květiny, bylinky, jarní cibulku nebo třeba ředkvičky,“ upřesnila radní Brna-středu Ludmila Oulehlová.

Kapacita tržiště činí 130 prodejních míst, neboli prodejních stolů. „Každý z prodejců si zabírá dva, tři i více prodejních míst podle potřeby. Každý však během roku prodává v různém časovém období, podle toho, zda se zaměřuje na rané produkty, letní ovoce nebo například podzimní plodiny, jako třeba brambory, cibuli, dýně,“ doplnila Oulehlová.