Město jej plánuje od předminulého roku, ale teprve letos se ho rozhodlo uskutečnit. „Máme potvrzené, že ještě letos se vysazení stromů dočkáme. Bude to v období vegetačního klidu, takže ještě na jaře," uvedl líšeňský starosta Břetislav Štefan.

Podle něj projekt ozelenění částí Žarošické, Jedovnické a Novolíšeňské ulice městské části pomůže především oddělením sídliště od frekventovaných silnic. „Díky stromům tak bude na sídlišti méně prachu a hluku. Hodně to pomůže například u Sedláčkovy ulice, kde je stále hustší provoz," uvedl starosta.

Projekt je potřebný i podle starosty sousedních Vinohrad Jiřího Čejky. O jeho zahájení včera ještě nevěděl. „Bohužel u Žarošické není možné vysadit stromy všude kvůli sítím v podzemí," litoval starosta Čejka.

Za vysazení zeleně město zaplatí pět a půl milionu korun. Podél silnic se nově objeví takřka 450 nových stromů, 3600 keřů a devadesát popí-navých rostlin. „Vysadíme druhy odolné vůči zátěži ze znečištěného ovzduší a také keře s popínavými rostlinami. Dominantní dřevina bude javor babyka," upřesnila Ilona Hvězdová z brněnského magistrátu.