Takhle funguje aplikace Nenech to být, kterou vymysleli před dvěma lety tři brněnští studenti Gymnázia Vídeňská. Nyní ji vylepšují, aby ještě lépe pomáhala dětským obětem šikany. Žáci můžou anonymně napsat učitelům a dalším školním zaměstnancům. „Chtěli jsme vytvořit něco, co pomůže změnit svět a vyřešit nějaký problém. Se šikanou jsme se všichni tři setkali jako mlčící přihlížející,“ vzpomíná jeden z tvůrců Jan Sláma.

Aplikace Nenech to být proti šikaně

rok spuštění v České republice: 2017

počet škol přihlášených do aplikace v České republice: 1500

státy využívající aplikaci mimo Českou republiku: Slovensko, Austrálie, Indie, Polsko, Švýcarsko, USA, Singapur, Brazílie, Kolumbie, Zimbabwe, Vietnam, Omán

počet hlášení o šikaně: 4500

rozšířená verze: za poplatek, možnost konzultace s odborníkem

Jejich nápad se brzy rozšířil. „Doufali jsme, že budeme mít padesát škol za měsíc, nakonec jich tolik bylo za pár dní,“ směje se tvůrce. Zahraniční verzi dnes využívají školáci téměř na každém kontinentu.

Děti se někdy učitelům přes mobil svěřují i se sebevražednými myšlenkami. „Jsme rádi, že to není tak časté, ale mezi čtyřmi a půl tisíci hlášeními se najdou i taková. Snažíme se vytvořit další způsoby, jak pomoct,“ popisuje mladý muž.

V současnosti rozbíhají její rozšířenou verzi, která umožní přihlášeným učitelům vidět hlášení a zapojit se do řešení problému. „Nově mají k dispozici naši psycholožku, se kterou můžou si-tuaci mezi dětmi konzultovat,“ vysvětluje nadšenec.

Tvůrci plánují aplikaci v budoucnu rozšířit také o verzi pro sportovní týmy nebo firmy. „Snažíme se, aby se měl každý kam obrátit, když se necítí dobře,“ říká Sláma. Hranice mezi žertováním a šikanou je podle něj někdy tenká.

BARBORA NEŠPOROVÁ