Hasiči zasahovali zejména na Břeclavsku a Hodonínsku, převážně kvůli popadaným stromům a zlomeným větvím. Nahlášeno měli také několik poškozených střech. „Od půl osmé večer do půlnoci jsme zasahovali ve více jak sedmdesáti případech. Spadlé stromy a polámané větve jsme řešili ve čtyřiceti sedmi případech. Nebezpečné stavy jsme odstraňovali sedmnáctkrát, což byly například poškozené střechy nebo spadené dráty elektrického vedení. V osmi případech jsme čerpali vodu,“ shrnul páteční události spojené s nešvary počasí za jihomoravské hasiče Jan Dvořák.

Na Hodonínsku vyjížděli na pomoc k jednačtyřiceti případům, na Břeclavsku ke dvaceti. Nejvíce zasaženými městy byly Valtice, kde hasiči pomáhali u dvanácti událostí, se šesti případy pomáhali ve Vracově, v Bzenci a Dubňanech pak po pěti. Podle informací z webových stránek Českých drah byl v železniční stanici Bzenec na trati mezi Vlkošem a Veselím nad Moravou na Hodonínsku zastavený provoz kvůli spadlému stromu na kolejích. Zpoždění web odhadoval přibližně na dvě hodiny, před spadlým stromem měl zastavit spěšný vlak 1775.

Bouřka v Břeclavi utrhla střechu bytovce.
Jižní Moravou se přehnala silná bouřka, v Břeclavi utrhla střechu bytovce

Plné ruce práce měli kvůli bouřce také energetici. V pátek kolem desáté hodiny večer bylo bez elektřiny kolem dvanácti tisíc domácností. „K sobotnímu ránu zůstaly na našem distribučním území čtyři poruchy na vedení vysokého napětí s omezením dodávek zhruba pro dvanáct set odběratelů. Z toho je nejvíce omezení v oblasti Hodonínska a Břeclavska na jižní Moravě, kde se jedná zhruba o 800 domácností,“ mluvčí společnosti EG.D Roman Šperňák. Kolem poledne zbývalo pomoci na Hodonínsku ještě asi pěti stům domácností. Před čtvrtou odpoledne se povedlo dodávky elektřiny obnovit všem domácnostem.

Střet s opilím řidičem

Pro vracovské dobrovolné hasiče měl pátečníí bouřkový výjezd málem nečekanou dohru. Kromě odstraňování popadaných stromů a větví totiž málem sami přišli k nečekanému úrazu. Vše se odehrálo v centru města, kdy se k nim najednou přiřítilo starší auto. To do nich následně málem najelo, muži však stihli na poslední chvíli uskočit. „Za velmi nebezpečnou situací nestálo jen špatné počasí, ale také obyčejný alkohol. Za volantem seděl velmi opilý šofér. Ten byl navíc po zastavení na zasahující hasiče velmi agresivní a dožadoval se uvolnění cesty. V jízdě naštěstí nepokračoval, když mu přivolaná policejní hlídka dala dýchnout,“ přiblížil v sobotu ráno případ policejní mluvčí Petr Vala.

Přístroj policistům opakovaně ukázal hodnoty atakující dvě a půl promile. Nyní je řidič podezřelý z ohrožení pod vlivem návykové látky a neoprávněného užívání cizí věci, kdy mu v případě uznání viny hrozí i pobyt za mřížemi. Auto, které řídil, totiž nebylo jeho.