„V zadávací dokumentaci neuvedli silničáři způsob hodnocení nabídek podle kritérií," uvedla důvod pokuty místopředsedkyně antimonopolního úřadu Eva Kubišová.

Druhou chybu podle ní silničáři udělali v tom, že způsob hodnocení nepopsali ani ve zprávě o posouzení nabídek.

Správci jihomoravských silnic šedesátitisícovou pokutu přijímají. „Jako každá pokuta je pro nás samozřejmě nepříjemná. Ale u soudu se bránit nechceme," sdělil ředitel společnosti Jan Zouhar.

Soudní obrana podle ředitele Zouhara nemá cenu. „není to efektivní postup. Soud by se vlekl a pravděpodobně bychom nakonec stejně prohráli," myslí si Zouhar.

Když přitom úřad rozhodl v březnu o pokutě poprvé, silničáři se ještě bránili. „Proti prvoinstančnímu rozhodnutí jsme podali takzvaný rozklad. Ale neúspěšně," krčil rameny Zouhar.

Úřad upozornil na to, že špatné zadání mohlo do veřejné zakázky negativně zasáhnout. „Špatné postupy mohly podstatně ovlivnit výběr nejvhodnějších nabídek," zdůraznila místopředsedkyně Kubišová.

Šéf silničářů Zouhar ale zdůraznil, že se nic takového nestalo. „Vybrali jsme ty nejvýhodnější nabídky. Jak cenově, tak s největší kvalitou. Jediný problém byl v tom, že se v roce 2008 měnil zákon a my zakázku dali ještě podle toho starého," upozornil Zouhar.

Podobnou pokutu nedostala Správa a údržba silnic poprvé. Stejnou částku platila už loni za přestupní terminály v Otnicích a Nesovicích na Vyškovsku.