Zasoutěžit si a hlavně předvést své umění přijelo devatenáct řidičů sypačů z celé jižní Moravy. Se svými těžkými stroji absolvovali jízdu zručnosti po připravené trati plné překážek.

„Cílem akce je popularizovat práci silničářů při zimní údržbě silnic. Málokterý řidič si uvědomuje, jak je obtížná. Nákladní auta váží až pětadvacet tun a na jízdu v zimě nejsou nijak speciálně upravená. Na zledovatělé silnici je řidič autosypače ve stejné situaci jako jakýkoliv jiný řidič,“ uvedl ředitel Správy a údržby silnic Jihomoravského kraje Jan Zouhar.

Cestářské rodeo je první akcí svého druhu v České republice. Organizátoři se inspirovali na Slovensku, kde letos pořádali už třetí ročník. „Byl jsem se tam podívat a líbilo se mi to. My akci pořádáme jako jihomoravskou. To znamená, že se jí účastní po jednom zástupci ze všech sedmnácti cestmistrovství a dva řidiči Brněnských komunikací. Vedoucí oddělení vždy vyslali toho nejzručnějšího nebo nejodvážnějšího,“ řekl prezident soutěže Alois Vybíral.

Přestože Brno jako jediné město reprezentovali hned tři závodníci, žádná trofej nakonec ve městě nezůstala. Nejzručnějším jihomoravským silničářem se stal Karel Konečný z Veselí nad Moravou. Druhé místo obsadil Petr Dolníček z Tasovic na Blanensku a na poslední stupínek vítězů dosáhl Antonín Doležal ze Znojma.