Úpravy plánu potvrdila Rovnosti brněnská zastupitelka a iniciátorka projektu řízeného silvestra Kristýna Švarcová. „Kulturní program bude do devíti hodin večer a potom volná zábava,“ uvedla.

Místo tisíců jen pět demonstrantů dorazilo na manifestaci za seriály
Místo tisíců jen pět lidí. Na demonstraci za seriály téměř nikdo nedorazil

Městu se podle ní nepodařilo najít nikoho, kdo oslavy posledního dne letošního roku podle nových pravidel zajistí. „Hledali jsme dodavatele k zajištění bezpečnosti i programu. Nikdo se ale nepřihlásil,“ konstatovala Švarcová.

Silvestr 2019
- původní záměr: kulturní program až do půlnoci, videomapping, oplocení náměstí Svobody a zákaz rachejtlí
- aktuální stav: kulturní program od šesti do devíti hodin večer, následně volná zábava, bez oplocení

Změnu plánů někteří Brňané kritizují. „Kulturní program od šesti do devíti večer je zbytečný. Na silvestra v devět hodin vše teprve začíná,“ řekla Adéla Šnajdrová.

Bezpečnost lidí slavících v centru Brna konec roku zajistí i letos brněnští strážníci. „Zvládneme na oslavy dohlédnout ve standardním silvestrovském režimu posílených hlídek o víc než dvě desítky strážníků a za využití kamerového systému,“ popsal mluvčí městské policie Jakub Ghanem.

Zrušení záměru oplotit místa oslav strážníci vítají. „S uzavřením náměstí jsme měli problém, protože řada lidí tam bydlí nebo má provozovnu. Nyní navíc nehrozí, že se kvůli uzavřenému náměstí budou do noci pohybovat různé skupiny lidí po městě,“ dodal mluvčí.

Brno 04.08.2019 - Moto GP 2019 - Marc Marquez
Lidé koupí lístky na Velkou cenu. O něco si ale připlatí

Odsun organizovaných oslav na příští rok je vhodnější podle brněnské primátorky Markéty Vaňkové. „Není jednoduché změnit náturu návštěvníků brněnského silvestra z roku na rok. Také jsme chtěli předejít problémům a komplikacím, proto jsme nyní kulturní program naplánovali jen na odpolední a brzké večerní hodiny,“ řekla.