Straničtí sekretáři míní, voliči mění. Kroužkováním politiků a rozdělováním čtyř preferenčních hlasů dovedou lidé při volbách zamíchat s pořadím na kandidátkách. V poslaneckých volbách v jednadvacátém století to pravidelně dokazovali. Největším skokanem byl na jižní Moravě sociální demokrat Michal Hašek.

Sněmovna. Ilustrační foto.
Škatulata kandidátů. Přeběhlíci mění tradiční strany za nové

Rekordní skok zaznamenal v roce 2010. Voliči ho díky kroužkování dostali z jedenáctého místa až do čela kandidátky. Lídra Bohuslava Sobotku porazil o 1219 hlasů.

NEVOLITELNÉ MÍSTO

Kandidaturu přitom odůvodnil tím, že svým jménem chtěl stranu pouze podpořit. „Připadalo mi, že jedenácté místo je nevolitelná pozice. Ze zvolení jsem byl mile překvapen,“ uvedl Hašek.

„Nejlepší volební zpravodajství z vašeho kraje, kompletní výsledky všech obcí, vizitky poslanců. Sledování povolebního vyjednávání, reakce vítězů i poražených. To vše nejpodrobněji a nejkvalitněji v pondělním vydání Deníku Rovnost.“

Přeskočit lídra listiny se z pátého místa podařilo i Zuzce Bebarové Rujbrové z komunistické strany v roce 2013. Posun o čtyři příčky směrem nahoru zaznamenala i v roce 2006, kdy kandidovala z šestého místa. „Zvolení v tomto roce mě velice překvapilo. Tehdy jsem měla zlomenou nohu a byla na vozíčku. Nemohla jsem se tedy dostatečně věnovat kampani,“ přiznala.

Oblíbenost mezi voliči připisuje dlouhodobému působení v politice a svému bývalému povolání. „V poslanecké sněmovně jsem od roku 1996. Troufnu si říct, že mě v kraji zná opravdu hodně lidí. Kromě toho si mě někteří pamatují i jako advokátku,“ dodala Bebarová Rujbrová.

Mezi kandidáty, které Jihomoravané kroužkovali nejčastěji, patří i současný premiér Sobotka. Od roku 2006 neměl ve volbách méně než dvacet tisíc hlasů, a to i když kandidoval z čela listiny. „Voliči tím prokazují lídrovi důvěru. Je to pro něj dobré v tom, že pokud ho někdo při kroužkování předběhne, voliči mu místo v parlamentu pojistí,“ vysvětlil politolog Miloš Gregor.

Podle něj nízké umístění známých jmen na kandidátkách někdy využívají představitelé stran, aby získali hlasy nerozhodnutých voličů. „Když člověk není úplně rozhodnutý a vidí některého ze svých favoritů v čele, dá většinou přednosti tomu, který je na kandidátce jiné strany níž,“ doplnil Gregor.

Lidé podle Pro zvětšení klikněte.Zdroj: DENÍKpolitologů často kroužkují politiky s akademickými tituly, a to nejčastěji s těmi doktorskými. Příkladem byl Rom Kostřica, který na jihomoravské kandidátce TOP 09 v roce 2010 získal 7579 hlasů a poskočil z pátého na druhé místo. „Doktoři vzbuzují ve voličích důvěru,“ potvrdil politolog Michal Pink.

I v nadcházejících volbách jsou podle politologů kandidáti, kteří na jihu Moravy mohou získat velký počet preferenčních hlasů. „Dovedu si představit, že poměrně velký počet získá například brněnský primátor Petr Vokřál, protože ho lidé dobře znají, nebo bývalý hejtman Stanislav Juránek,“ sdělil Gregor.

Ilustrační foto
Dvacet milionů z městského rozpočtu: podporu Brňanů získaly i seznamovací hry

Právě Juránek svůj potenciál na získání velkého počtu preferenčních hlasů přisuzuje své celoživotní práci v politice. „Lidé mě znají i z dob, kdy jsem byl u státních lesů. Pravidelně mi u voleb dávají najevo, že za mnou stojí,“ řekl.

KATEŘINA BERANOVÁ
PETR UHLÍŘ