„Jsme rádi, že můžeme našimi kapacitami pomoci. Na druhou stranu se to ale projeví tak, že nejsme schopni přijmout všechny děti z naší městské části," řekl starosta městské části Brno-střed Libor Šťástka. Podle školského zákona totiž mateřské školy musí přednostně přijímat předškoláky. „Proto jsme museli vzít i hodně dětí z jiných městských částí. Znamená to ale problémy pro rodiče s trvalým pobytem v naší městské části," upozornil Šťástka.

Mateřské školy bez Brna-středu• Počet škol: 109
• Přihlášené děti: 4594
• Přihlášené mimobrněnské děti:
  183
• Přijaté mimobrněnské děti: 19
• Přijaté děti celkem: 2198

Brno-střed
• Počet mateřských škol: 29
• Přihlášené děti: 866
• Přihlášené mimobrněnské děti:
  40
• Počet přijatých
  mimobrněnských dětí: 25
• Počet přihlášených dětí
  z jiných městských částí: 140
• Počet přijatých dětí z jiných
  městských částí: 86
• Přijaté děti celkem: 657

Jednou z matek, která letos své dítě neumístila do školky, je i Barbora Pěnkavová z Brna-středu. „Synovi jsou tři roky. Není předškolák, proto byly jeho šance na přijetí omezené," sdělila žena. Dodala, že počítala s tím, že se synem zůstane doma. „Nedá se nic dělat. Tušila jsem, že ho nepřijmou. Na druhou stranu jsem ráda, že si ho dostatečně užiji," usmívá se matka.

Brno-střed se jako jediné z celého Brna nezapojilo do elektronického systému podpory zápisu do mateřských škol, který magistrát města Brna zřídil v minulém roce. Jedná se o webové stránky, přes které mohou rodiče své děti přihlašovat do školek. Děti ale musí získat dostatečné ohodnocení v bodovém systému. Například předškolák dostane v systému automaticky 640 bodů. Školka ho pak musí přijmout. Za trvalý pobyt v příslušné městské části pak dítě dostane 160 bodů.

„Kvůli takto nastaveným kritériím by u nás měly menší šanci na přijetí například tříleté děti z naší městské části," řekl Šťástka. Proto Brno-střed účast v systému odmítlo. „Je to pro nás riziko. Kdybychom do systému vstoupili, dostalo by se k nám ještě více uchazečů předškolního věku odjinud," řekl Štástka. O přijetí či nepřijetí rozhodují v Brně-středu ředitelé školek podle školského zákona.

O zapojení své městské části do systému bude starosta jednat s magistrátem. „Nemohu nyní odhadnout, jak jednání dopadnou. Nebudeme předbíhat," řekl mluvčí brněnského magistrátu Pavel Žára.

Brno-střed bude usilovat o bodové zvýhodnění dětí s trvalým pobytem v příslušné části na úkor bodů za věk dítěte. „Pokud nám magistrát vstříc nevyjde, zřídíme si vlastní portál," řekl starosta. Z webových stránek by pak lidé mohli zjistit například zaplněnost mateřských škol v Brně-středu. „Rodičům chceme zjednodušit situaci. Zájem o školky je totiž různý. Na některých je přetlak, jinde se zaplňují pomaleji," sdělil starosta.

Takový portál by uvítala i Pěnkavová. „Při shánění volného místa pro syna jsem musela telefonovat asi do pěti školek. Byly to vyhozené peníze, stejně nás všude odmítli. Takto bych věděla dopředu, kde mám šanci uspět," řekla matka.

Radnice Brna-středu na příští školní rok připravuje projekt takzvané kontejnerové školky. Tyto stavby vyjdou levněji než zděné budovy a jejich stavba zabere méně času. Projekt vznikne ze stavebních buněk při základní škole Křídlovická. „Její hlavní výhodou je, že kapacitu můžeme kdykoliv snížit. V příštích letech totiž očekáváme menší počet dětí. Potom můžeme toto zařízení využít i na jiné účely, například na příměstské tábory," slibuje si starosta.

Přijímání dětí do mateřinek v tomto školním roce.