Amatérské astronomii se věnoval už Píšalův děda, po kterém získal nynější vedoucí dramaturgického oddělení brněnské hvězdárny svůj první dalekohled. „U koníčku z dětství jsem už zůstal. Ale vystudoval jsem chemii, protože jsem se bál, že bych s astronomií těžko hledal uplatnění," vzpomíná Píšala.

Do kurzu, který odstartoval na začátku března, se mu přihlásilo mnohonásobně více zájemců, než mohl přijmout. „Je to pětadvacet lidí, kteří přicházejí jednou týdně na hodinu a půl, během které pracujeme s dalekohledy nebo se učíme ovládat planetárium," přibližuje kurz Píšala.

Po skončení kurzu se účastníci mohou rozhodnout, jestli se opravdu chtějí stát demonstrátory, tedy jestli budou v budoucnu spolupracovat s hvězdárnou a provázet návštěvníky noční oblohou. „Pokud ano, musejí složit demonstrátorskou zkoušku. Ta má teoretickou a praktickou část," říká lektor.

Podotýká, že nejvíce zájemců se letos přihlásilo z věkové kategorie mezi pětadvaceti a pětatřiceti roky. „V předchozích letech jsme kurz museli zrušit, nebyl o něj zájem. Letos nás rekordní počet přihlášek překvapil," přiznává Píšala.

Kromě vedení kurzu má na starosti také výrobu nových představení, které návštěvníci v planetáriu mohou vidět. Připravit jedno zabere rok práce. Je třeba napsat scénář, nasbírat záběry a vše zpracovat. „V současnosti už svěřujeme jednotlivé části práce externistům. Ovšem dramaturg je pořád ten, kdo na celou přípravu dohlíží," dodává astronom.

MARTIN VÉRTEŠI