Letní provoz je většinou založený na principu vzájemné pomoci. Mateřské školy se střídají a využívají je i děti, které ve školním roce chodí jinam. „Nám se tento systém osvědčil a fungujeme podle něj už nejméně pět let. Z deseti školek zůstanou každý měsíc v provozu dvě, v každé z nich jedna třída," popsal líšeňský starosta Břetislav Štefan.

Celkem může ve školkách v Líšni strávit prázdniny v každém měsíci osmačtyřicet dětí. „Není to moc, ale v minulých letech se ukázalo, že je to dostatečný počet. Mnohdy zbývají i volná místa," doplnil Štefan.

Školky v létě• V určitém období fungují jen některé a chodí do nich i děti z jiných školek.
• Rozpis jejich provozu někdy městské části vyvěšují na internetu.
• Nejvíce školek bude o prázdninách fungovat v Brně-středu, 21 z celkových 24.

Zájem rodičů o prázdninový provoz městské části mnohdy zjišťují už ve školním roce. „Podle průzkumu pak určujeme, kolik školek bude fungovat v konkrétních týdnech," vysvětlil mluvčí Brna-severu Martin Ingr. Přesný rozvrh pak městské části vyvěšují na svých webových stránkách.

Ne všude se ale na všechny zájemce skutečně dostane. Například v mateřské škole v Herčíkově ulici v Králově Poli mají už všechna místa obsazená. „Na dva týdny, kdy budeme o prázdninách fungovat, můžeme pojmout jednaosmdesát dětí. Stále se ještě ozývají další rodiče, které bohužel musíme odmítat," zdůraznila ředitelka Eva Mitášová.

Mnohdy se do střídavého systému zapojují i soukromé školky. Například mateřská škola Pramínek v Bystrci se o prázdninách vystřídá s dalšími třemi státními školkami. „Otevřeme dvě třídy. Jedna bude jen pro naše děti, druhá pro ty z ostatních školek," řekla ředitelka Helena Hlouchová. Za čtrnáctidenní cyklus v Pramínku rodiče zaplatí sedm set, které pokryjí provozní náklady. Běžné školkovné o prázdninách rodiče neplatí.

Místo pro svého tříletého syna hledala i Lenka Dvorská. O prázdninách ho svěřila právě soukromé školce. „S jejím hledáním jsme v Brně problém neměli, přijetí nám domluvila známá. Od září nicméně syn nastoupí do státní školky," uvedla.

HANA FLORIANOVÁ

RŮŽENA MACHÁLKOVÁ