V jundrovské základní škole získají dělníci více času na dokončení stavby. „Na výuku to vliv mít nebude. Rodiče o tom vědí od půlky června a někteří vítali, že si tak prodlouží dovolenou," vysvětlil ředitel školy Přemysl Jeřábek.

Zdrží se také opravy rozvodů vody, plynu, elektřiny a kanalizace v Mateřské škole Purkyňova v Králově Poli za šest milionů korun. „Počítáme s pracemi ještě v prvním, případně druhém zářijovém týdnu," sdělila mluvčí královopolské radnice Olga Pelcová.

Ne všechny opravy a zdržení jsou ale bezproblémové. „Pokud peníze dostaneme v červnu, tak nejsme schopni zařídit, aby se zrekonstruovalo vše o prázdninách," vyjádřil se starosta Brna-severu Martin Maleček. Narážel tak na dodatečných sto milionů korun, které brněnské školy získaly z rozpočtových přebytků před prázdninami.

To se nelíbí ani náměstku primátora Brna Petru Hladíkovi, který se školství věnuje. „Opravy přichází na podzim nešťastně. Příští rok chci prosadit, aby školy dostaly peníze dříve a mohly začít s opravami už v červenci," uvedl Hladík.

Do zcela nové školky zamíří děti po prázdninách v Jehnicích. Jedná se o jedinou nově otevřenou mateřskou školu v Brně. „Stavba je hotová a připravená včetně nábytku a hraček. Nyní má pětasedmdesát míst, ale můžeme kapacitu navýšit o dalších čtyřiadvacet," vyčíslil jehnický starosta Václav Šicha.

Díky nové stavbě se v Jehnicích uvolní místo ve škole, jejíž prostory školka využívala.

Místa navíc získají také v základní a mateřské škole Pramínek v Bystrci. „Udělali jsme stavební úpravy a otevíráme dvě první třídy. Zároveň u nás začíná nově také druhý stupeň," poznamenala ředitelka Eliška Kovářová. Nové třídy vzniknou i v jejich pobočce na sídlišti Panorama.

V Brně míří do školek nově necelé tři tisíce dětí, do prvních tříd usednou čtyři a půl tisíce žáků. „Příští rok k začátku školního roku otevřeme čtyři třídy v Bystrci a dvě třídy v Žebětíně," doplnil náměstek. Brno připravuje také výstavbu nové školky v Brně-severu.