Lásku k přírodě a chemii má v sobě mladá vědkyně od dětství. „Odmalička mě zajímala přírodověda. Ve škole jsem měla všetečné otázky, až si se mnou učitelé nevěděli rady," popisuje začátky své záliby. Na gymnáziu se dostala k chemii, která ji okouzlila. Minulý týden se pak vrátila z šestačtyřicátého ročníku mezinárodní olympiády v chemii. „V týmu jsme byli čtyři. Prošli jsme si praktickou částí v laboratoři i teoretickými úlohami," popisuje náplň soutěže, které se účastnily téměř tři stovky studentů. Rivalitu mezi nimi ale česká reprezentantka nepocítila.

Na olympiádě šlo podle ní především o stmelení národů. „S Kanaďany a Brity jsme se po večerech bavili hrou městečko Palermo. Kamarád ze Singapuru za mnou možná dokonce přijede v zimě do Brna," líčí své zážitky.

V době volna navíc poznávala vietnamskou kulturu. „Nejvíc mě fascinovala tamní doprava," říká. Na skútru, který je tam nejčastější dopravní prostředek, jsou podle ní místní zvyklí vozit neskutečné věci. „Sedm padesátikilových pytlů cementu, klec s deseti prasaty nebo porcelán," vyjmenovává, co všechno viděla vézt na skútru.

K bronzové medaili v soutěži jí podle ní pomohl právě talisman, který vozí všude s sebou. „Je to plyšová bakterie E. coli, jmenuje se Olča a nosí mi štěstí," tvrdí dívka.

Chemii se bude věnovat dál. „V září nastupuji na medicínu. Chci se ale věnovat i výzkumu, chemie se nevzdám," dodává.

MARTINA ŘIHÁNKOVÁ