Kus staré dobré Anglie se dá najít poblíž brněnského centra. V restauraci Lloyd's mají na stropě namalovanou mapu světa a zdi zdobí obrazy plachetnic z dob britského impéria. I když při pohledu do jídelního lístku host anglické speciality spíše nenajde. „S čistě anglickou kuchyní by totiž v Brně neuspěli," říká kuchař z restaurace Borgo Agnese Ivo Ševčík, který podnik hodnotil pro další díl seriálu Brněnského deníku Rovnost Test restaurací.

Usedáme na zeleně čalouněné židle a už přichází servírka v červené kostkované zástěře. „Jestli bude kuchyně taková jako obsluha, je se na co těšit," poznamenává Ševčík. Oceňuje rychlost a profesionalitu číšnice. Přestože si odborník vybírá jídlo z jídelního lístku, servírka mu přináší zdarma džbán s vodou s plátky pomeranče. Ten je bezplatně nabízený k dennímu menu.

Jako předkrm si specialista na zážitkovou gastronomii vybírá uzeného lososa s koprovým krémem. Mezitím odbíjí jeden ze dvou velkých hodinových strojů ve výloze.

Hosté v první místnosti přímo pozorují, jak se otáčí ozubená kola v hodinách. Prostřední místnosti bez oken dominuje stylový bar. Další místa k sezení jsou v zadní místnosti. Tam je část stropu prosklená. Při venkovních teplotách kolem třiceti stupňů Celsia slunce na stoly pod sklem nepříjemně pálí.

„Ale večer tady může být příjemné posezení," myslí si Ševčík a na stůl dostává první jídlo. S lososem je spokojený. „K rybě mohli přiložit citron. Jenže zase to tolik nevadí, protože krém je mírně nakyslý," hodnotí. Naopak se mu líbí, že kuchař opekl dva přiložené tousty.

Jako hlavní chod si Ševčík dává kachní prsa na rozmarýnu s rybízovou omáčkou. Místo klasických přílohových brambor volí grilovanou zeleninu. „Je tam červená cibule, cuketa, paprika a ani kousek není z mrazáku. Příloha je perfektní," chválí hodnotitel. S rybízovou omáčkou mu už ale místní kuchař radost neudělal. „Je to rybízová marmeláda dotažená škrobem," říká nespokojeně. Ke sladké omáčce mu navíc nesedí plátky grilovaného česneku, které jsou na mase. „Bez omáčky by jídlo bylo mnohem lepší," upozorňuje Ševčík.

Drobná chyba

Zelenina v druhém jídle, obědovém salátu, je čerstvá a křupavá. Česnekový dresink jemný a zbytek jídla výborně ochucuje.

V restauraci je sedmdesát míst, v poledne je obsazená sotva polovina. V jednu hodinu odpoledne ruch pomalu utichá. Až dosud perfektní obsluha udělá malou chybu. „Číšník mi už odnesl talíř, ale správně by měl počkat až dojedí všichni lidé u stolu," tvrdí hodnotitel a objednává si dezert. Banánové lívanečky mu chutnají. Problém však má s jahodovou omáčkou. „Do mražených jahod dal kuchař zase škrob k zahuštění," vadí Ševčíkovi.

Kladem podniku jsou podle odborníka ceny poledního menu. „Za polévku, hlavní chod a dezert lidé zaplatí nanejvýš pětadevadesát korun, což je příjemné," uzavírá hodnocení odborník.