VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Sládek uvaří zeleného piva o třetinu méně. Aby nezbylo

Brno /ANKETA/ - V posledních letech k Zelenému čtvrtku patří zelené pivo. Starobrno ho nyní ale vyrobí méně. Od zeleného piva upouští také Richard, nově ho naopak nabídne Pegas.

28.3.2013 10
SDÍLEJ:

Zelené pivo - ilustrační foto.Foto: DENÍK/Attila Racek

Štamgasti před sebe ve čtvrtek v hospodě postaví pivo neobvyklé barvy. Každoročně totiž k Zelenému čtvrtku patří i pivo stejné barvy. Netradiční nápoj už poosmé připravil pivovar Starobrno.

Sládek ho ale navařil o něco méně. Zatímco loni putovalo do českých restaurací šest tisíc hektolitrů zeleného piva, letos nákladní auta do téměř tří tisíc hospod rozvezla čtyři tisíce hektolitrů. „Pivo se v podnicích čepovalo i dlouho po Velikonocích," vysvětlila omezení produkce mluvčí pivovaru Kateřina Beute.

Loni Starobrno dostalo kvůli zelenému pivu od Státní zemědělské a potravinářské inspekce padesátitisícovou pokutu. Za to, že v reklamních materiálech nebylo uvedené, že nápoj obsahuje kromě bylin i umělé barvivo. „Vše je nyní v souladu s doporučeními inspekce," ujistila Beute. Dodala, že inspektoři byli minulý týden v pivovaru na namátkové kontrole a vše bylo v pořádku. Společnost totiž už uvádí kompletní složení.

Zelené pivo letos poprvé zkusili uvařit v brněnském minipivovaru Pegas. Nahradili jím velikonoční speciál, který dělali předtím. „Je to kvůli hostům, ptali se na něj, tak jejich zájmu chceme vyhovět," vysvětlil provozní Pegasu Robert Kincl. Recepturu vyvinul nový sládek. „Uvařili jsme jen desetinu obvyklé dávky, přibližně tři sta litrů. Nechceme, aby pivo zůstalo do pátku," uvedl Kincl.

Od zelenkavého moku naopak upustil brněnský pivovar Richard. Loni a předloni vařili zelené pivo, letos pro hosty připravili polotmavý velikonoční speciál. „Podle zákona se pivo nesmí uměle dobarvovat. Nevím, jak to dělají ostatní, ale my jsme od toho raději ustoupili. Nechceme riskovat problémy s inspekcí," řekl sládek Richarda Milan Trávníček. Jejich velikonoční pivo už ve středu začaly nalévat tři brněnské hospody, k dostání bude přes celé svátky.

Do hospody se dnes těší například student Roman Plucnara. „Večer určitě s kamarády na zelené pivo zajdu. Loni mi zachutnalo," popsal muž.

Lidé, kteří si chtějí zelené pivo dopřát, by si měli pospíšit. V mnohých restauracích dojde hned ve čtvrtek. „Loni jsme měli dva sudy a padly už ve čtvrtek," poznamenal majitel restaurace Špalíček František Tajovský.

K svátku patří i jídlo zelené barvy. „Hostům nabídneme třeba dušený špenát s volským okem nebo králíka na víně," uvedl provozní pizzerie a restaurace Gingilla Jiří Pešta. Špenát si koupí i lidé na velikonočních trzích na náměstí Svobody. Z každé prodané porce poputuje dvacet korun do Hospice svaté Alžběty v Brně.

Zelené potraviny se na jídelníček zařazovaly pro zdraví. „Lidé si dávají zelí, špenát nebo první jarní byliny. Dříve se k jídlu často přidával med," uvedla etnoložka Muzea Brněnska Irena Ochrymčuková. Dodala, že hospodyně pekly jidáše a velikonoční beránky.

Zelený čtvrtek symbolizuje nastupující jaro. „Předkřesťanské zvyky pozvolna přešly v křesťanské," podotkla Ochrymčuková. Věřící si tento den připomínají poslední večeři Páně a začíná přísný půst. „Vzhledem k událostem spojeným s umučením Ježíše Krista umlkly kostelní zvony," vysvětlila etnoložka. Podle tradice se říká, že zvony odlétají do Říma. Místo toho chodí po vsi chlapci s hrkačkami.

KATEŘINA FOLTÁNKOVÁ, VLADIMÍRA KREJSOVÁ

Autor: Redakce

Ctíte velikonoční tradice na Zelený čtvrtek?

ANO

50 %

NE

50 %

Hlasovalo: 137

Anketa byla ukončena

28.3.2013 VSTUP DO DISKUSE 10
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto.

Černý pátek láká na obří slevy. Akce jsou ale často vytvořené uměle

Tabulka s informací o restaurování v roce 1987
1 3

Na zdi radnice jsou vyobrazení nacisté

V centru Brna unikal plyn. Dvě hodiny kvůli tomu bylo uzavřené Koliště

Brno - Běžný odpolední provoz v brněnské ulici Koliště nahradily ve čtvrtek odpoledne hasičská auta s blikajícími majáky. V centru Brna totiž unikal plyn a hasiči museli ulici na dvě hodiny uzavřít.

Myslel si, že se vrací zloději a vytáhl samopal. Nestřílel důvodně, rozhodl soud

Jižní Morava – Domníval se, že se pachatelé vracejí. Na přijíždějící auto proto začal střílet ze samopalu. Za pokus o těžké ublížení na zdraví udělil soud čtyřiačtyřicetiletému Karlu Podešvovi ze Znojemska tříletou podmínku. Pokud ji poruší, půjde na dva roky do vězení. Proti rozsudku okresního soudu ve Znojmě obhajoba podala odvolání. Ve čtvrtek proto případ z loňského prosince znovu řešil Krajský soud v Brně. Dřívější rozsudek potvrdil.

Znásilnil mě, stojí si dcera za svým. Krajský soud nevinu otce potvrdil

Brno – Osahával mě, strkal mi jazyk do pusy a pohlavně mě zneužil, tvrdí v současné době už plnoletá žena z obce na Brněnsku. Osočila z toho svého devětačtyřicetiletého otce. Soud jej však zprostil viny. Proti rozsudku Okresního soudu na Brněnsku se odvolala státní zástupkyně Andrea Ulvrová. Soulož mezi příbuznými proto ve čtvrtek projednával Krajský soud v Brně. Odvolání zamítl.

Mladí kuchaři otestovali své dovednosti. Při vaření s italskými mistry

Brno /FOTOGALERIE/ – Marcipánové dorty, křupavá pizza i lahodné koktejly. Lidé z Brna se mohli při dni otevřených dveří podívat, jak studenti z Odborného učiliště v brněnské Lomené ulici vaří bok po boku se zkušenými italskými šéfkuchaři.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT