Vychází z toho, že snad každý občas zapomene na něčí narozeniny. Chce ale těmto lidem pomoci zachránit klasickou oslavu s dortem. „Doba je dnes tak uspěchaná, že spousta lidí zapomíná na svoje narozeniny. Natož pak na ty další," říká Kloc. Pohotovost mohou využít i ti, kterým se prostě jen nechce pro dort jezdit až do cukrárny. „Dnes je běžné nechat si dovézt pizzu. Tak proč by měl být problém u dortů?" dodává šéfkuchař.

Pečení ho bavilo už od mala. Asi ve třinácti upekl svůj první dort podle receptu z časopisu. „Nikdy mě ale nenapadlo, že budu cukrářem. Vyučil jsem se kuchařem. Cukrařina je ale kreativnější," tvrdí Kloc.

Cukrárnu v Brně otevřel se společníkem před víc jak dvěma lety. „Pracoval jsem šest let v Cukrárně Aida, kde jsem se už ale dál nemohl rozvíjet. Navíc jsem se chtěl osamostatnit, bylo mi už skoro třicet let," řekl šéfkuchař.

Kloc se snaží spojit moderní italskou přípravu dortů s tradiční. „Dorty děláme ze šlehačky, ne z rostlinných tuků. Máme nachystané základy, které budeme podle objednávky dozdobovat," dodal šéfkuchař.

Dorty bude dortová pohotovost nejméně po dva měsíce rozvážet zdarma. Po objednávce ho zákazník dostane třeba už do dvou hodin, záleží na domluvě. „V nabídce budeme mít standardně určitý počet dortů. Také si zákazníci mohou vybrat z toho, co máme zrovna ve výrobě," vysvětluje šéfkuchař.

A dodává, že otevřením podniku se snaží navázat na atmosféru a historii původně funkcionalistické cukrárny, která byla poprvé otevřena roku 1938.

LUCIE SCHOVANCOVÁ