Po slavnostech se drezíny přesunou do Hevlína, kde budou dále fungovat jako zajímavá atrakce pro turisty. K provozu drezín Hevlínské inspirovaly právě Ratíškovice, kde pro drezíny využili opuštěnou důlní železnici. „Zájemci o jízdu se mohou projet přibližně na dvouapůlkilometrovém úseku naší trati. Věřím, že to bude nevšední zážitek, nejen pro turisty z Čech a Moravy, ale třeba i z Rakouska,“ řekl hevlínský starosta Antonín Pichanič.

Součástí plánu na zvýšení cestovního ruchu v obci je také muzeum v bývalé nádražní budově. Má připomínat, že Hevlínem procházela významná trať spojující Moravu s Vídní. „Uvažujeme také o výstavě zaměřené na pohraniční opevnění a železnou oponu,“ dodal Pichanič.

Budova krytého bazénu je navržena jako doplněk areálu Městské plovárny ve Znojmě-Louce. Vizualizace.
Zelená pro stavbu desetiletí. Bazén v Louce začnou stavět do měsíce

Spolupráci mezi obcemi zprostředkovala firma Kordis, která koordinuje hromadnou dopravu v kraji. „Účastníme se mezinárodního projektu Youmobil, který má za cíl motivovat mladé lidi, aby získali pozitivní vztah k cestování veřejnou dopravou," doplnil zástupce ředitele Kordisu Květoslav Havlík.

Jednou z aktivit projektu je také nalezení alternativního využití železničních tratí, které už neslouží svému původnímu účelu. Hevlínské drezíny vyrobila soukromá firma Svatopluk Stokláska.

KAROLÍNA STÁRKOVÁ